Tag Archives | recept

Lenas chokladtårta – en dröm för chokladälskare

Frågan om man någonsin kan tröttna på chokladtårta? Det här är en ljuvlig dröm för alla chokladälskare – Lenas chokladtårta. Dekorera tårtan med frukt och bär som du tycker om. Vi valde jordgubbar och kiwi. Servera gärna lättvispad grädde till tårtan. 10–12 bitar 200 g smör 2 ägg 2 dl socker 2 dl vetemjöl 1 […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Svärmorsans fiskgratäng

Emma Hamberg och Anette Rosvall har gjort boken Festmat – recept, vin, skratt och inspiration tillsammans (Semic, 2015). Den här fiskgratängen är en av Emmas personliga favoriter. Den är helt enkelt förbaskat god, så där så att du aldrig vill sluta äta. Och det är väl själva vitsen med att bjuda på lite festmat, menar […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Högrev med morotspuré och rödlök i granskottsvinäger

Förr lagade man mycket mat genom olika sorters långkok. Sedan övergick styckningsdetaljen högrev till att allt oftare bli nermald till färs. Tack och lov är trenden återigen att låta maten få lång tillagningstid. I det här receptet ingår granskottsvinäger. Om du vill använda det istället för vitvinsvinäger så tänk på att den behöver en vecka […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Pernodflamberade räkor med chili och lakritsrot

Pernodflamberade räkor med chili och lakritsrot är en franskinspirerade favorit för lakritsälskarna Annica Triberg och Annika Wallin. Med räkorna som ett gott matminne från södra Frankrike kom de hem och började experimentera. Nu är de flamberade räkorna en stående favorit, goda som förrätt eller till en lätt lunch. Jätteräkor har länge varit omdiskuterade, men nu […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Vardagslätt: kyckling- & risgryta

Kyckling- och risgryta är en superlättlagad rätt som passar bra i matlådan om det blir något över. Chorizon är en sorts spansk salami smaksatt med chili som passar utmärkt tillsammans med kycklingens milda kött. De flesta ingredienser till den här enkla middagsrätten har du säkert hemma. Köp hem kycklingfilé, chorizosalami, röda linser, ajvar relish och […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Äpple- och enbärssill

Margareta bjuder på äpple- och enbärssill Sillinläggningar går att variera i det oändliga och det är kul att prova sig fram och hitta sina egna. På hösten när äpplena har mognat är det trevligt att använda dem tillsammans med sillen. Lag 1 dl ättika (12%) 2 dl vit sirap 0,5 dl gin 2 msk enbär […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Frukt- och nötkaka från slottsträdgården

I frukt- och nötkaka från slottsträdgården Ulriksdal kan du välja vad du vill ha. Nötterna kan vara cashewnötter, hasselnötter, pistagenötter eller mandel och den torkade frukten kan till exempel vara dadlar, fikon, tranbär, aprikoser eller russin. Ta det du tycker om! Mer lättlagat kan det knappast bli. 3 ägg 300 g blandade hela nötter 300 […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Torskrygg med beurre blanc & smörslungade bönor

Torskrygg med beurre blanc och smörslungade bönor är en enkel men läcker fiskrätt komponerad av systrarna Eisenman.Det sägs att den förnämliga såsen beurre blanc kom till av en olyckshändelse. En fransk kock vid namn Clémence Lefeuvre skulle tillaga en klassisk bearnaise – men glömde både äggulan och dragonen. Vi tycker nog att det var en olycka […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Fiskwallenbergare med pepparrot

Fiskwallenbergare med pepparrot är riktig barnmat för vuxna! Milda, gräddiga fiskbiffar får extra smak av ett piggt pepparrotssmör. Anpassa mängden pepparrot efter dina smaklökar. 400 g vit fiskfilé, t ex hoki 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 2 äggulor 2 msk hackad färsk dill 2 msk potatismjöl 1 1⁄2 dl vispgrädde 1 msk smör Potatis- […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Kebabspett med rädistsatsiki

Kebabspett med rädistsatsiki är en läcker grillrätt med en ny variant på den klassiska tsatsikin. Kebab betyder egentligen grillat kött. Här är det kryddig karré som blir extra saftiga spett. 4 portioner 600 g benfri fläskkarré 3 msk smör- och rapsolja 1 tsk spiskummin rivet skal av 1⁄2 citron 11⁄2 tsk salt 1 tsk sambal […]

Läs mer Kommentarer { 0 }