Det är värt besväret att göra egna blinier till rommen!

blinierHäromdagen kom min man hem med forellrom och lyckan var total hemma hos oss! Då fick vi det angenäma problemet att komma överens om vad vi skulle göra med dessa delikata små korn. Demokrati i all ära men det vore lögn att påstå att föräldrarnas röster inte väger lite tyngre när så allvarliga beslut ska fattas!

Vi var ganska överens om att en förrätt med rom, creme fraiche eller smetana och hackad rödlök skulle inmundigas redan till kvällens middag. Det var ju trots allt lördag. Men vad skall serveras till? Blinier hojtade barnen. Men se det hittade vi inte i affären. Ibland kan man hitta färdiglagade blinier. Lite lätt suckande letade vi upp recept på blinier. Jag vet ju att mina föräldrar ofta gör egna blinier och det blir ju så mycket godare. Sagt och gjort, vi ska laga egna blinier, hur svårt kan det egentligen vara?

Inte svårt alls visade det sig. Lite jäst, mjöl, smetana och ägg, sedan efter jäsning stektes de i smör. En lättlagad men lyxig förrätt var klar. När vi åt var vi alla lika glada att de färdiglagade blinierna inte följde med hem!

Ingredienser till 4 personer

10 gr jäst
2,5 dl mjölk
1,5 dl bovetemjöl
4 msk smetana (eller gräddfil)
1 ägg
2 krm salt

Rör ner jästen i mjölken och lös upp den. Tillsätt båda mjölsorterna, smetana, äggulan och salt. Låt jäsa i 50-60 min. Vispa äggvitan till hårt skum och rör sedan ner den försiktigt i smeten. Grädda blinierna i plättjärn eller stekpanna i smör i ca 2 minuter per sida. Njut med löj-, sik, lax- eller forellrom med smetana och hackad rödlök.

Print Friendly

, , , , , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar