Brödkakor

allakanbakaDetta recept på brödkakor kommer från Maria Blohms kokbok Alla kan baka, som vi recenserat här på Smak för mat, (Massolit förlag, 2016).

Alla som bor på landet verkar baka brödkakor (jag hör det på alla mina kurser), det är en riktig klassiker. Helst ska de bakas i vedeldad ugn, men har man inte tillgång till det går det alldeles utmärkt att baka de här mjuka bröden i en vanlig ugn.

4 ST.

600 g kallt vatten
25 g färsk jäst
100 g ljus sirap
75 g neutral olja (t.ex. rapsolja)
170 g fint rågmjöl
950 g vetemjöl special
3 tsk salt
2 tsk malda brödkryddor (t.ex. anis, fänkål, kummin)

Brödkakor. Foto: Sonja Dahlgren

Brödkakor. Foto: Sonja Dahlgren

 

GÖR SÅ HÄR:

1. Väg upp alla ingredienser i en bunke. Häll rakt ur förpackningen och nolla vågen mellan varje ingrediens så sparar du disk.

2. Knåda degen i en degblandare/assistent i ca 10 minuter på lägsta hastigheten. Om du väljer att knåda för hand får du dubbla tiden och vara noga med att inte tillföra mer mjöl till degen än vad receptet anger.

3. Låt degen vila i en bunke övertäckt med plast i rumstemperatur i 1,5 timme.

4. Mjöla underlaget lätt och stjälp ut hela degen. Dela och väg upp degen i 4 delar som väger ungefär 470 gram styck.

5. Vik in kanterna runt degen så att den blir rundad och något spänd. Lägg degbitarna med skarven nedåt på mjölat bakbord och jäs dem i 30 minuter. Om det är torrt eller väldigt varmt i köket kan du täcka dem med plast.

6. Ta fram två plåtar och lägg bakplåtspapper på dem. Kavla ut degbitarna till brödkakor, ca 25 cm i diameter. Lägg brödkakorna på två plåtar klädda med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Om du vill kan du göra ett hål i mitten med ett snapsglas.

7.Grädda brödkakorna, en plåt i taget, i 20 minuter i 225 grader.

8. Spraya eller pensla brödet med vatten när de kommer ut ur ugnen och täck dem med en handduk, då håller de sig mjuka.

Print Friendly

, , ,

No comments yet.

Kommentera