Börja dagen med danska tebröd

allakanbakaFinns det något bättre än att få nybakade bröd till frukost på helgen? Det som är så bra med detta recept på danska tebröd är att i princip allt arbete görs kvällen innan. Det enda som krävs på morgonen är att pensla bröden och sen skjuts in i ugnen!

Danska tebröd är fantastiskt goda och inte speciellt svåra att göra, men förvisso tar de en stund att kavla. Eftersom jag älskar att äta dem under långa söndagsfrukostar så har jag gjort en nattjäst variant. Själva kavlandet sköter man på kvällen, sedan jäser de i kylskåpet under natten, vilket också ger dem mer smak. På morgonen får du avnjuta nybakade, smöriga och härliga tebröd utan att behöva gå upp tidigt för att baka!

12 ST.

500 g kall mjölk
10 g färsk jäst
35 g neutral olja (t.ex. rapsolja)
20 g strösocker
1 ägg
850 g vetemjöl special
2 tsk salt

150 g rumsvarmt smör att kavla in
1 ägg att pensla med
vallmofrön

Danska tebröd. Foto Sonja Dahlgren

Danska tebröd. Foto Sonja Dahlgren

 

GÖR SÅ HÄR:

1. Väg upp alla ingredienser i en bunke. Häll rakt ur förpackningen och nolla vågen mellan varje ingrediens så sparar du disk.

2. Knåda degen i en degblandare/assistent i 10-12 minuter på lägsta hastigheten. Om du väljer att knåda för hand får du dubbla tiden och vara noga med att inte tillföra mer mjöl till degen än vad receptet anger.

3. Låt degen vila i en bunke övertäckt med plast i rumstemperatur i 1 timme.

4. Ta fram en plåt och lägg bakplåtspapper på den.

5. Mjöla underlaget lätt och stjälp upp hela degen. Kavla ut degen till en rektangel, 40×20 cm. Bred ut smöret över degen, men spara 2 cm vid kanterna runt om.

6. Vik degen på mitten och kläm samman kanterna så att inget smör kan smita ut.

7. Kavla ut den till samma mått igen, tänk på att kavla lätt så att degen inte spricker. Vik därefter degen i 3 delar och vänd den ett halvt varv. Kavla ut den igen.

8. Vik därefter degen 3 gånger, vänd den ett halvt varv. Kavla ut den till samma mått igen.

9. Se till att degen ligger på ett underlag som tål att skäras på – en skärbräda, bakbänk eller liknande.

10. Dela först degen på längden med en vass kniv eller pizzaslicer. Dela sedan varje långsmal del i 6 delar så att du får sammanlagt 12 tebröd. Lägg tebröden på plåten med bakplåtspapper.

11. Lägg en handduk över plåten och sedan plastfolie ovanpå, alternativt stoppar du in den i en stor plastpåse. Handduken hindrar att degen fastnar i plasten under jäsningen.

12. Ställ plåten i kylskåp i ca 12 timmar.

13. Sätt ugnen på 250 grader och ta fram plåten ur kylskåpet.

14. Vispa ägget lätt och pensla sedan alla bröden med det och strö vallmofrön över.

15. Grädda tebröden i 250 grader i 13 minuter. Ät dem nybakta.

beskrivstor

Kavla ut danska tebröd

1. Mjöla underlaget lätt och stjälp upp hela degen. Kavla ut degen till en rektangel, 40×20 cm. Bred ut smöret över degen, men spara 2 cm vid kanterna runt om.

2. Vik degen på mitten och kläm samman kanterna så att inget smör kan smita ut.

3. Kavla ut den till samma mått igen, tänk på att kavla lätt så att degen inte spricker. Vik därefter degen i 3 delar och vänd den ett halvt varv. Kavla ut den igen. Vik degen i 3 delar, vänd degen ett halvt varv och kavla ut den till samma mått igen.

4. Se till att degen ligger på ett underlag som tål att skäras på – en skärbräda, bakbänk eller liknande. Dela först degen på längden med en vass kniv eller pizzaslicer. Dela sedan varje långsmal del i 6 delar så att du får sammanlagt 12 tebröd.

Receptet är hämtat från Maria Blohms kokbok Alla kan baka, som vi recenserat här på Smak för mat, (Massolit förlag, 2016).

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera