Baka kavring – en svensk klassiker

Få bröd kan väl anses vara mer svenska än kavring. Ett sött, mjukt bröd som passar perfekt till frukosten.

Kavring. Foto: Sonja Dahlgren

Kavring. Foto: Sonja Dahlgren

 

2 st

400 g kall mjölk
20 g färsk jäst
50 g neutral olja (t.ex. rapsolja)
100 g mörk sirap
300 g fint rågmjöl
350 g vetemjöl special
2 ½ tsk salt
2 msk malda brödkryddor (t.ex anis, fänkål, kummin)

Sirapsvatten:
15 g mörk sirap
15 g vatten

GÖR SÅ HÄR:

1. Väg upp alla ingredienser i en bunke. Häll rakt ur förpackningen och nolla vågen mellan varje ingrediens så sparar du disk.

2. Knåda degen i en degblandare/assistent i ca 8 minuter på lägsta hastigheten. Om du väljer att knåda för hand får du dubbla tiden och vara noga med att inte tillföra mer mjöl till degen än vad receptet anger.

3. Låt degen vila i en bunke övertäckt med plast i rumstemperatur i 1,5 timme.

4. Mjöla underlaget lätt och stjälp ut hela degen. Dela och väg upp degen i 2 delar som väger ungefär 600 g styck.

5. Vik in kanterna runt degen så att den blir rundad och något spänd. Rulla ihop degen som en rulltårta och lägg skarven nedåt. Lägg limporna på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt jäsa i 1,5 timme utan att täckas över.

6. Vispa ihop sirap och vatten och pensla brödet.

7. Grädda bröden i 30 minuter i 225 grader.

8. Spraya eller pensla brödet med vatten när de kommer ut ur ugnen och täck dem med en handduk, då håller de sig mjuka.

allakanbakaDetta recept på kavring kommer från Maria Blohms kokbok Alla kan baka, som vi recenserat här på Smak för mat, (Massolit förlag, 2016).

Print Friendly

, , ,

No comments yet.

Lämna ett svar