Curried köttfärs-focaccia

fingerfood1Detta recept på köttfärs-focaccia med curry kommer från Sebastian Schauermann kokbok 100 Fingerfood (Massolit Förlag, 2016) som vi tidigare skrivit om här på Smak för mat.

För länge sedan när jag bilade i USA och kom till de italienska kvarteren i San Francisco serverade alla coola ställen spännande sandwiches gjorda på focaccia- bröd. ”Det där ska jag göra när jag öppnar eget,” tänkte jag och när jag ’96 startade FOOD med Guy Taylor hade vi som första ställe i Stockholm brödet på menyn i olika varianter. Det blev en hit och folk köade utanför. Idag är focaccia en självklarhet på menyerna. Guy är från Sydafrika och älskar att ha curry i allt, så vi skapade den här kombon som fanns på vår meny under hela 17 år!

Curried köttfärs-focaccia. Foto:Fabian Björnstjerna

Curried köttfärs-focaccia. Foto:Fabian Björnstjerna

 

24 stycken

ca 150 g cheddar och mozzarella, riven

Curried köttfärs:
300 g köttfärs olivolja (till stekning)
1 lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
2 msk gul curry
1 chili, hackad
salt och peppar
200 g krossade tomater
1 lagerblad

Focaccia:
2 msk olivolja + till degen i formen
8–9 dl vetemjöl special
2 tsk salt
25 g jäst
4 dl vatten
flingsalt
rosmarin

Köttfärsen blir godast om du gör den dagen före: Stek köttfärsen i olja tillsammans med lök och vitlök. Tillsätt curry, chili, salt och peppar, bryn allt en stund. Häll i tomaterna och lägg i lagerbladet. Låt puttra på medelvärme cirka 30 minuter.
Så här bakar du brödet:
Lägg olivolja, mjöl, salt och jäst delad i mindre bitar i en bunke. Värm vattnet till ngervärme,
37 grader, och rör ner det i mjölblandningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Pensla olivolja i en långpanna, cirka 30 x 40 centimeter.
Häll den jästa degen direkt ner i långpannan och platta ut den med oljiga händer.
Gör små gropar i degen och fördela olivolja i dem. Låt jäsa utan bakduk cirka 35 minuter.
Pensla med kallt vatten och strö över ingsalt och rosmarin. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Dela focaccian i två och fördela köttfärsen på underdelen, lägg på ost och gratinera på 200 graders grillvärme i 5 minuter. Dela i 24 bitar och lägg på lika många brödlock från överdelen.
På FOOD brukade vi toppa med rucola.

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar