Vinterns goda med glögg och snittar

Dags att njuta av advent

Hur överlever man när vintern och mörkret kommer krypande? Ett sätt är att hejdlöst ge sig hän åt att tända ljus, pynta med vackra blommor och framför allt laga god mat. Om du uppskattar advent och tycker om att njuta lite extra i vintermörkret så är Vinterns goda av Åsa Swanberg och Malou Holm rätt inspirationskälla. Det är en vacker bok fylld av läckra rätter anpassade för just den här tiden på året. Den ger dig lust att lugnt börja planera för julen och verkligen njuta av december utan att drabbas av julstress och julklappspanik. Tiden fram till jul är väl så mysig som själva julhelgen. Advent är dessutom en ypperlig tid för att umgås med vänner och bekanta. Bjud in till adventsfika med ett glas glögg och lite gott tilltugg! Extra plus i kanten om du gör glöggen själv, förstås.

Glîgg med snittar

Foto: Malou Holm

Kryddig vinglögg

Lag
5 dl vatten
2 torkade pomeransskal
2 bitar torkad ingefära
2 bitar hel kanel
15 hela nejlikor
2 tsk kardemummakärnor

Glögg

75 cl rött vin 1 dl socker
ev 1 dl konjak eller annan sprit

Mät upp vatten och alla kryddor till lagen i en kastrull. Koka upp och låt koka sakta under lock i ca 30 minuter. Sila av lagen. Blanda lagen med rött vin och socker. Tillsätt ev konjak eller annan sprit. Hetta upp, men låt det inte koka.

Glöggsnittar x 3

totalt ca 60 st

Fikon och ädelost på kavring

5 skivor kavring
200 g grönmögelost
1 dl fikonmarmelad
2 färska fikon

Böckling och kapris på knäcke

knäckebröd
1 msk kapris
5–6 rädisor
1 salladslök
1 tub böcklingpastej
salt
svartpeppar

Manchego och katrinplommon

200 g manchego
20 katrinplommon
färsk timjan

Fikon och ädelost på kavring
Skär bort kanterna på kavringskivorna och dela varje skiva i 4 bitar, lägg dem på ett stort fat. Skär osten i lagom stora bitar och lägg dem på brödet. Lägg på en tesked fikonmarmelad. Skär fikonen i tunna klyftor och lägg en klyfta på varje brödbit.

Böckling och kapris på knäcke
Dela knäckebrödet i 20 munsbitar. Hacka kapris och rädisorna fint och blanda ihop. skiva salladslökens blast tunt. spritsa ut böcklingpastej på knäckebitarna, strö över kapris- och rädishack och toppa med salladslök. Salta och peppra.

Manchego och katrinplommon
Skär osten i lagom stora bitar. Lägg på ett katrinplommon på varje och stick ner en tandpetare. Toppa med lite färsk timjan.

Vinterns goda omslagRecepten kommer från boken Vinterns goda av Åsa Swanberg och Malou Holm. Boken är fylld av inspiration och recept på såväl klassiska julfavoriter som nya fräscha vinterrätter.

Print Friendly

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar