Vin till plockmat

oliver

På många sätt är det trevligt med plockmat. Det underlättar för värden att gästerna serverar sig själv och det glädjer var och en att få välja fritt bland det man uppskattar mest. Kanske kommer det mest till sin rätt i sällskap med vin då man direkt kan erfara vilka smakkombinationer som gifter sig väl. Men det gör samtidigt att det kan vara svårare att välja vin till tapas eller plockmat. Vi skulle vilja ge rådet att utgå från vinet i det här fallet och sedan välja rätter efter vinets karaktär. Låt oss ta några exempel. Först väljer vi ett rött vin från Spanien. Finca el Puig (nr 2737) från Priorat i nordöst. Pris 189:-. Då skulle vi med fördel kunna servera kryddiga korvar, viltkött eller nötkött torkat eller tillagat, varma tomater med vitlök och stekta baconlindade dadlar.

svampcrostiniskaldjurserranotilltugg

 

 

 

 

 

Lat-42

Väljer vi ett klassiskt Tempranillo-vin från Rioja, som Lat 42 Gran Reserva (nr 12679) 99:-, får vi ett mjukare vin. Det här vinet passar bra till mildare smaker som till exempel serranoskinka lätt kryddat oxkött. Några andra exempel är foccacia med tomat och oliver.

Tar vi i stället ett vitt vin – Penfolds Koonunga Hill Chardonnay (nr 6463) 85:- med tropisk fruktig smak och doft – kan vi servera rostade mandlar, skaldjur, fisk, frukt och grönsaker, ostar eller kryddiga korvar. Oavsett valet av vin passar alltid goda bröd eller potatis bland smårätterna.

 

Print Friendly

, , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera