Vin till bär och dessert

Vin till bär och dessert

Färska frukter och bär är både gott och nyttigt. Liksom vin i lagom mängder. Den här gången har vi valt att titta närmare på viner att servera till efterrätten. Det finns en enkel regel som säger att ju sötare en dessert är desto sötare behöver vinet vara för att inte upplevas som surt.

Söta viner passar ofta också bra till ost. Särskilt ostar med mycket sälta, som till exempel grönmögelost. Som en parentes kan jag nämna att mörk rom också passar fint till grönmögelost. Men eftersom vi skriver om vin ska vi så klart hålla oss till ämnet!

I norra Italien gör man mousserande söta Asti Cinzano (nr 7711) som kostar 45:- på små flaskor om 375 ml. Det här vinet har en ganska låg alkoholhalt (7%) och är väldigt gott att slå över sorbet som smakhöjare.

På olika håll i nya vinvärlden gör man söta viner som ofta håller lägre pris än europeiska motsvarigheter. Även om de kanske inte är lika komplexa kan det vara en bra avslutning på en middag där man kanske redan druckit vin före och under måltiden. Ett bra exempel är Nederburg Noble Late Harvest (nr 2741) 79:- för 375 ml, gjort huvudsakligen på Sydafrikas ”nationaldruva” Chenin Blanc eller Steen som den också kallas här.

Vill man jämföra med Europa kan vi rekommendera att börja i Österrike där Lenz Moser gör en ofta fantastisk Trockenbeerenauslese (nr 12920) 145:- för 375 ml. Vår första gemensamma utlandsresa gick just till Österrike där vi blev mycket förtjusta i detta söta, honungsfärgade vin. Trockenbeerenauslese är en kvalitetsbeteckning som vinet kan få då druvorna skördas så sent på året att de börjat skrumpna ihop till russin. Vanligtvis sent i november eller en bit in i december. I och med att mängden vätska i druvorna reducerats med mognadstiden blir koncentrationen av socker och aromer högre i druvsaften som pressas ut. Därför blir också det färdiga vinet sött och mer smakintensivt.

Inte sällan har druvorna även angripits av en mögelsvamp som kallas botrytis. Tvärt emot vad man skulle kunna tro är den här formen av mögel gynnsam och botrytisangripna druvor ger viner som anses vara en sällsynt delikata. Den som vill veta hur man känner igen ett botrytis-vin på doften kan leta efter något som påminner om bivax eller björnklister.

En alldeles speciell sorts sött vitt vin, mer sällsynt än botrytis-viner, är Eiswein. Ett Eiswein kan endast framställas på naturlig väg om det blir så kallt under natten då skörden ska påbörjas sent på året att druvorna fryser. Då får man snabbt ut och hämta in druvorna innan dagstemperaturen stiger och de frysta druvorna pressas till vinmust som sedan blir Eiswein. Det är alltså endast vissa år som Eiswein kan framställas. På samma sätt som Trockenbeerenauslese blir mer koncentrerat blir även Eiswein mer aromatiskt och sött.

Rabl Eiswein Grüner Veltliner (nr 97035) från Kamptal intill Wien i Österrike kostar 199:- för 375 ml. Man kan också hitta spännande Eiswein från Nordamerika. Såväl USA som Canada har vinodlignar i östra delarna som har ett gynnsamt klimat för att kunna framställa Eiswein.

Ungern är känt för sina Tokajviner där sockerhalten i vinet varierar med antalet putons (korgar med skördade druvor) som använts för att framställa ett visst vin. Det mest extrema är Château Pajzos Esszencia (nr 2955). Det här vinet säljs på 500 ml flaskor och kostar 2299:-. Alkoholhalten är endast 4,4%, men sockerhalten desto högre. Det finns en historia kring Esszencia där en åldrad man på sin dödsbädd samlar sina söner för att ta farväl. Då får han frågan om han har en sista önskan och han svarar att han vill ha några droppar Esszencia. Det visar sig då att vinet innehåller så mycket kraft att det åter ger honom livsgnistan!

I Frankrike är Sauternes ett klassiskt och väl ansett område för framställning av söta vita viner. Härifrån kommer till exempel det berömda Chateau d’Yquem. Men det finns fler alternativ. Castelnau de Suduiraut (nr 3690) kostar 159:- för 375 ml och i det här vinet är både socker och alkoholhalt hög, vilket ger en fin balans i smakupplevelsen.

 

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera