Välkommen till bords om 15 minuter – Sandefjordsgryta

52-5

Foto: Stefan Edetoft

Lite extra värda att ha i åtanke är ofta de recept som både går snabbt att tillaga och som smakar riktigt gott. Här bjuder Louise Johansson på Sandefjordsgryta, en fantastsikt god och lättlagad fiskgryta som är klar på ett kick. Receptet är inspirerat av Sandefjordsåsen – en klassiker på Västkusten – som innehåller lika delar smör, crème fraiche och grädde. Tillsätt lite färska kräftstjärtar vid serveringen för en lyxigare variant.

4 portioner (tillagning 15 minuter)

600 g blandad fisk (t.ex. lax, sej, torsk och kummel)
5 salladslökar
300 g sockerärtor
2 dl vin
2 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
2 dl vatten
2 msk fiskfond, koncentrerad
salt och cayennepeppar
½ citron
8-10 havskräftstjärtar med skal (alt. Insjökräftstjärtar eller räkor)
1 dl hackad dill

Skär fisken i grytbitar om 2 centimeter. Strimla salladslökarna och halvera sockerärtorna.

Koka upp och sjud vitt vin, grädde, crème fraiche, vatten och fiskfond i cirka 5 minuter. Krydda och smaka av såsen med salt, cayennepeppar och citronsaft. Sänk värmen och lägg i fisken, den är genomkokt efter cirka 5 minuter. Rör i sockerärtor och salladslök när 1 minut återstår av koktiden på fisken. Toppa med kräftstjärtar och hackad dill och servera direkt.

Tips!
Det här receptet är bra att spara eftersom du kan variera det med olika kryddning. Testa att tillsätta lite hackad tomat, curry och saffran eller varför inte röd currypasta, ingefära och lime för en asiatisk touch.

omslag-52Receptet kommer från kokboken 52 helger av Louise Johansson (2013, Bonnier Fakta)

Print Friendly

, , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar