En klassisk tarte Tatin görs förstås med äpplen. Men principen – att karamellisera utsökta, runda, söta läckerheter, lägga över smördeg och vända det hela upp och ner – fungerar lika bra i denna savorösa variant. Vinägretten med schalotten- eller salladslök är pricken över i:et, men för den som vill experimentera går det även mycket bra med smulad fetaost och grovt hackad persilja.
4 personer
250 g hemgjord eller färdigköpt smördeg
en klick smör
1 matsked raps- eller olivolja
2 teskedar äppelcidervinäger
2 teskedar brun farin
ca 300–400 g späda rödbetor (stora som golfbollar eller inte större än ett litet äpple), skrubbade och halverade
havssalt och nymalen svartpeppar
Vinägretten
1–2 schalottenlökar, eller 3–4 salladslökar, ansade och mycket finhackade
1 tesked engelsk senap
1 matsked äppelcidervinäger
4 matskedar rapsolja
en nypa strösocker
en näve persiljeblad, finhackade
Sätt ugnen på 190°. Kavla ut smördegen ungefär 5 mm tjockt på en lätt mjölad arbetsyta. Lägg en ugnssäker stekpanna (eller en tarte Tatin-form), cirka 20 cm i diameter, upp och ner på degen och skär ut en rundel. Slå in degrundeln och låt den ligga i kylen.
Smält smöret med oljan i stekpannan (eller formen). Tillsätt äppelcidervinäger, farinsocker och lite salt och peppar, rör om ordentligt. Lägg i de halverade rödbetorna och vänd runt dem i safterna. De ska fylla pannan helt, så ta några extra om det behövs. Täck pannan med ugnsfolie, ställ in den i ugnen och baka 30–40 minuter, tills rödbetorna är mjuka.
Ta ut pannan ur ugnen och arrangera rödbetorna prydligt med snittytan uppåt. Lägg över degrundeln, tryck ner den kring rödbetorna och utmed kanterna. Ställ tillbaka pannan i ugnen och baka 20 minuter, eller tills degen svällt upp och är gyllenbrun.
Låt tarten svalna i pannan ungefär 15 minuter. Lägg ett fat ovanpå och vänd det hela upp och ner. Häll eventuella kvarvarande safter över rödbetorna.
Lägg ingredienserna till vinägretten i en burk med skruvlock, salta och peppra generöst och skaka så att det blandas. Ringla vinägretten över tarten och servera.
Receptet kommer från kokboken Grön mat (2013, Bokförlaget Max Ström). Läs mer om boken i Laga grön mat.
No comments yet.