Tapas – många små smaker av Spanien

tapas6

Extremt vällagrad hårdost på bröd med olivolja och vinäger

Det är svårt att hitta ett trevligare och mer smakrikt sätt att prova på spanska maträtter än att testa tapas. Var ordet tapas kommer ifrån har säkert lika många förklaringar som det finns variationer på tilltugget. En del påstår att det från början bara var en bit bröd som man lade över glaset för att undvika flugor, och som man åt tillsammans med några oliver eller saltade mandlar (tapas betyder bokstavligen lock eller skydd).

Allteftersom åren har gått så har varje region utvecklat sina egna specialiteter – mer och mer sofistikerade – och vilka underbara smårätter det finns! Vad sägs om en lövtunn skiva serranoskinka eller en nötig lätt saltad manchego-ost till ett glas sherry? Eller vitlöksmarinerade musslor till ett glas kallt vitt vin?

Strax efter nyår reste min man och jag till Spanien, närmare bestämt Andalusien, för att hälsa på våra goda vänner Anette och Peter. Förutom att visa oss runt i de fantastiska omgivningarna till den lilla bergsby där de har sitt hus, så introducerade de oss till något mycket spanskt, nämligen tapas.

tapas1

Sallad, kronärtsskockor, rödbetor och inlagd paprika

Anette berättar att det förr alltid ingick en tapas när man beställde sin dryck, men nu finns denna tradition bara kvar i Granada-provinsen i Andalusien. Här kommer det automatiskt in en liten rätt; det kan vara ett fat med en mustig tomatgryta eller, som i Granada stad, en hamburgare med pommes frites!

Om man befinner sig längs kusten serveras man ofta färska skaldjur eller grillad fisk. Längre upp i bergen är det vanligt att tapasen består av lite kraftigare smårätter. Anette föreslår fem klassiska tapasrätter som man absolut bör prova på:

1. Jamon serrano – en underbart nötig, lufttorkad skinka

2. Tortilla – spansk potatisomelett med lök och ägg

3. Boquerones en vinagre – färska ansjovisfiléer, ofta vitlöksmarinerade med persilja och lite olivolja

4. Gambas al ajillo – småräkor som stekts i olivolja med vitlök och chili

5. Pinchitos moruños – små köttbitar som ofta marinerats med olika sydliga kryddor som kummin, koriander, gurkmeja och chili (och vitlök förstås) och som träs på små spett

tapas5

Panerade aubergineskivor med honung

tapas4

Migas (stekta brödsmulor i vitlök och örter) med korv

Skinka i bröd med pommes frites

Skinka i bröd med pommes frites

 

 

 

 

 

 

 

Vi besökte nyligen ett bergsområde cirka en timme från medelhavskusten, Alhama de Granada. På ett av Anettes och Peters stamställen, el Bar Tigre, gav Antonio oss den bästa introduktionen till tapas man kan önska sig.

Den som planerar att gå ut och ta en drink eller två före middagen i Andalusien, kan ju förstås fundera en gång till. Man blir nämligen ganska mätt av tapas, och plötsligt känns inte middagen helt nödvändig!

Kristina Wernersson

Kristina Wernersson

Anette Wiklund

Anette Wiklund

 

 

 

 

 

 

 

Grillade jätteräkor

Grillade jätteräkor

Print Friendly

, , , , , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar