Svenska ostron – havets juveler

Ostron_omslag1Visst är det så att svenska ostron är havets juveler! Ostronets lov sjungs i boken med samma titel (E. Öhman, Å. Dahlgren & E. Larsson, utgiven av Votum & Gullers förlag, 2015). Nu i september är det högsäsong för ostron. Till exempel så firar vi Ostronets dag den 7 september. I boken svenska ostron – havets juveler får vi bland mycket annat följa med författarna till några riktiga ostronveteraner och entusiaster på den svenska östkusten.

Människor som vårdar sina ostronbankar på absolut bästa sätt. Ostronbankarna behöver kärlek, omsorg och tålamod. Tid att föröka sig, tid att växa, tid att bara vara. Det är med andra ord ett tidsödande hantverk dessa entusiaster ägnar sig åt. Det är en inspirerande och eggande läsning. Visst blir man sugen att följa med och dyka efter ostron. Detta gamla hantverk – redan under senare del av medeltiden fiskade man ostron – som fortfarande utförs helt för hand.

Detta är boken för för alla oss som älskar ostron. Och jag skulle tro att även en skeptiker blir nyfiken och gärna vill smaka på ostron efter att ha läst boken. Här får vi svar på de flesta frågor om ostron. De är hermafroditer, deras blod är färglöst, de är ett litet reningsverk, de kan laga sitt eget skal osv. Bra att veta är att man inte får lov att plocka ostron utan markägarens tillstånd. Vi får även ta del av några ostronälskande kockars favoritrecept på ostron. Det bjuds på såväl råa som tillagade ostron.

Vad ska man då dricka till dessa delikata mollusker? I boken rekommenderas champagne, vitt vin eller ett mörkt öl.

Att öppna ett ostron är inte alldeles lätt. Men övning ger ju som bekant färdighet – Svenske mästaren i ostronöppning 2014 öppnade 30 ostron på otroliga 2 min 35 sek!

Så här öppnar man ostron:

Att öppna ostron handlar mer om teknik än styrka. Här är en bra handledning, mycket tydligt beskriven på www.ostronguiden.se

Inlaga_Svenska-ostron.indd

  1. Lägg ostronet med den kupade sidan gärna i en handduk i den uppvända handflatan. Gångjärnet skall riktas från dig.
  2. För in kniven vid gångjärnet med långsidan av eggen.
  3. För kniven längs den övre skalhalvans insida genom att böja den kupade handens fingrar så är det ingen risk att skära sig.
  4. Skär av den inre muskeln och låt kniven skära längs hela ostronets insida.
  5. Dela på skalhalvorna.
  6. Lukta på ostronet som bara ska dofta hav. Om oangenäm doft – kasta ostronet!

Äts inte levande!
Många tror att man äter ostronet levande. Men så snart man skär av muskelfästet (adduktormuskeln), skalet öppnas och ostronet kommer i kontakt med syre så dör ostronet.

Så smaka och njut!

Print Friendly

, , ,

No comments yet.

Lämna ett svar