Svärmorsans fiskgratäng

Emma Hamberg och Anette Rosvall har gjort boken Festmat – recept, vin, skratt och inspiration tillsammans (Semic, 2015). Den här fiskgratängen är en av Emmas personliga favoriter. Den är helt enkelt förbaskat god, så där så att du aldrig vill sluta äta. Och det är väl själva vitsen med att bjuda på lite festmat, menar Emma och Annette. Servera Emmas svärmorsas fiskgratäng med ditt godaste potatismos och en grönsallad.

Foto: Jenny Grimsgård

Foto: Jenny Grimsgård

en skvätt matolja
4 rejäla bitar torsk eller motsvarande vit fisk salt och svartpeppar

Tomatsås

1 gul lök
4 vitlöksklyftor
en rejäl klick smör
1 burk krossade tomater
1 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
2 tsk sambal oelek
1⁄2 tsk socker
lite salt

Béchamelsås

3 msk smör
2 1⁄2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
3 msk grädde
en nypa socker
salt och svartpeppar
2 dl finriven parmesan

Pommes duchesse

1 kg mjölig potatis
2 tsk salt till kokningen
3 msk smör
1 dl grädde
2 äggulor
1 dl finriven parmesanost salt och svartpeppar

Till servering

grönsallad

Börja med duchessepotatisen. Skala och hacka potatisen. Koka den i välsaltat vatten i cirka 25 minuter. Häll bort vattnet och tippa ner potatisen i en bunke. Klicka i smöret och låt det smälta. Sedan pytsar du i resten av ingredienserna. Fram med elvispen och vispa allt till ett mos.

Finhacka löken och vitlöken till tomatsåsen. Fräs hacket i smör.Tja, sedan öser du helt enkelt bara på med allt. Låt det puttra i en kvart. Smaka av och ös kanske på med lite mer sambal, socker eller salt.Var inte rädd för att såsen ska bli aningen för stark eller för salt. Den ska blandas ut med béchamelsås och fisk, och kommer att spädas ut på vägen. Därför behöver det vara lite tjong i såsen!

Béchameldags. Smält smöret och vispa ner mjölet – klumpfritt ska det bli! Nu får du hälla i mjölken och grädden pö om pö tills det hela kokar upp.Vispa noga. Smaka av med socker samt salt och peppar. Allra sist tjoffar du i osten. Låt den smälta lugnt och fint. Sedan är det klart!

Pytsa ner lite olja i en ugnsfast form. Lägg i fisken och salta och peppra. Spritsa pommes duchesse längs med formens kanter. Sedan häller du först tomatsåsen och sedan béchamelsåsen över fisken, men inte över moset! Skjuts in i ugnen i 220 grader i cirka 20–30 minuter. Servera med en grönsallad.

FestmatomslagReceptet kommer från boken Festmat – recept, vin, skratt och inspiration av Emma Hamberg och Anette Rosvall (Semic, 2015). Läs gärna mer om den i Så fixar du festen.

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar