Sugen på en vinresa?

Vinodling2Om du redan tidigare rest runt bland vingårdar, träffat odlare och provat deras viner, vet du hur trevligt det är. Har du ännu inte upptäckt nöjet och tillfredsställelsen i detta äventyr kan vi varmt rekommendera det. Du som har intresse av god mat och dryck kommer sannolikt att ha stort utbyte av en vinresa.

Lokala råvaror och recept i kombination med traktens viner ger ofta en stor smakupplevelse och nya erfarenheter utvecklar din egen förmåga att välja ”rätt” vin till maten.

Det finns flera intressanta områden att besöka världen över, men om man vill ta bilen för att kunna köpa och ta med sig goda viner hem är det enklast att ta sikte på Tyskland där man når exempelvis Moseldalen, Franken eller Reingau/Reinhessen på en eller två dagar. Lite beroende på var i Sverige man bor och hur långt man är beredd att köra på en och samma dag förstås.

VinresaNära tyska gränsen ligger det franska vinområdet Alsace. Hit går det också att köra på ett par dagar. Om du bor i Skåne och trafiken flyter på hela vägen kan det till och med gå bra att ta sig hit på en dag. Men det är långt – omkring 120 mil.

Vill man pausa längs vägen finns det gott om trevliga gästgiverier med övernattningsmöjligheter. Det räcker att lämna Autobahn med ett par kilometer på landsväg för att finna lite lugn och ro i genuin miljö. För att hitta pärlorna kan det löna sig att söka lite på internet före avresa och ta med sig utskrifter med karta, adress och telefonnummer. Ett alternativ är att köpa guideboken ”Rechts und links von Autobahn”. Den säljs på de flesta bensinstationer längs Autobahn och listar hotell och restauranger längs de olika motorvägarna genom Tyskland. Att boka hemifrån kan vara vanskligt eftersom trafiksituationen styr hur långt du hinner köra. Var beredd på att det kan bli långa köer vid vägarbeten. Ta därför för vana att fylla på tanken regelbundet och inte i sista stund. Ha dricka och något litet att äta med dig i bilen och gärna en trevlig ljudbok i att lyssna på, så blir väntan inte långtråkig.

Vinprovning AlsaceBåde i Tyskland och i Alsace blir du vänligt välkomnad hos de flesta vinproducenter utan att föranmäla ditt besök. Gårdsförsäljningen är en väletablerad kommers med regelbundna öppettider. Väl framme i den vinregion du väljer att besöka är avstånden små. I Alsace är det många som väljer att cykla eller vandra till fots mellan gårdarna, ja till och med mellan byarna, som i de centrala delarna vid Colmar bara ligger någon kilometer från varandra. Miljön är ofta hänförande vacker och det är tillfredsställande att sätta sig till bords på en lokal servering och beställa vin från samma rankor man nyss passerat. Här kan du upptäcka hur väl en Riesling gifter sig med lokala kötträtter. Uppfriskande.

VinBSNär du ska köpa viner är det förstås en fördel att ha bilen med sig. Även om det aldrig råder något köptvång är det inte ovanligt att man samtidigt köper flera flaskor förpackade i kartonger om 6 eller 12 styck. En stor fördel med gårdsförsäljning är att du får tillfälle att prova vinerna före köp. Du hittar gårdsbutiker såväl inne i byarna som kring dem. Vid vinprovningen finns en lista över alla viner. Räkna med att den är upprättad i den ordning det är lämpligt att prova vinerna för att de ska komma till sin rätt i smakupplevelse. Undvik att hoppa fram och tillbaka i listan och fråga gärna personalen på plats om råd. De svarar gärna på dina frågor och uppskattar intresserade besökare. Inte sällan är det vinbonden själv som är på plats.

Även om det finns gott om turistbostäder i vinområden gör du klokt i att boka hemifrån. Räkna med ca 80 euro per natt.

Bästa tiden att åka är vår eller höst. Då är klimatet behagligt och då är det också störst aktivitet på vinodlingarna. Trevlig resa!

Vinresa2

Print Friendly

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera