Spanien är mer än Rioja

VSpanien är ett stort vinland och det odlas och produceras vin i hela landet, från norr till söder och öst till väst. Ändå är det nog så att de flesta av oss tänker på vaniljrika, tegelröda viner från Rioja när man pratar om spanska viner. Kanske en kvarleva från charterresornas begynnelse någon gång på 1970-talet, då en stor mängd svenskar upptäckte Medelhavets charm. Turisterna blev storkonsumenter av Riojaviner och en viktig exportmarknad för vinodlarna.

På senare tid har smakrika viner från andra kontinenter vunnit mark och i Rioja har man börjat experimentera med nya framställningsmetoder som också ger mer koncentrerade, smakrika viner. En så kallad ”modern Rioja” är inte billig – räkna med ett par hundra kronor eller mer. Men för den som är intresserad av att prova skillnaden mellan klassisk och modern Rioja kan vi föreslå Baigorri Reserva 2008 (nr 99458) eller Roda I Reserva 2007 (nr 73862) kontra Marqués de Arienzo Gran Reserva 2004 (nr 6110).

Utanför Rioja kan vi däremot hitta gott om spännande och intressanta viner, både vita och röda, som inte nödvändigtvis kostar flera hundra kronor. Låt oss slå ett slag för ”V” eller Vedré 2011 (nr 2126), som vinet egentligen heter. Ett härligt mustigt vin i modern stil från Jumilla, gjort på Monastrell, Tempranillo och Syrah. Det här vinet har en påtaglig doft av salmiak, bränt gummi och mörka bär som björnbär, blåbär, mullbär. Det är ett ungt vin, men V_korkinget att lägga i källaren. Tvärt om menar vi att det ska avnjutas redan i sommar tillsammans med tapas på verandan och himlens färgskiftningar i skymningen. Med en prislapp på 99 kronor får det här vinet anses som ett riktigt fynd!

Bli inte avskräckt av vinets vita syntetkork. Naturlig kork är en dyr råvara och tillgången på kork är begränsad. Av hänsyn till ekonomi och miljö ska det nog ses som positivt att vinindustrin söker nya vägar i förslutningen och syntetkorken verkar fungera utmärkt i det här fallet. Särskilt som vinet är färdigt att konsumera utan lagring.

Print Friendly

, , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera