Snöade in på LCHF av en slump

Foto: Emma Shevtzoff

Foto: Emma Shevtzoff

Det är inte varje dag man får göra ogenerad reklam för sin kokbok! Jag passar på när Smak för mat ber mig att skriva om ”Matkärlek – Laga gott och naturligt med LCHF”.

Det är mitt förstlingsverk som kokboksförfattare. Trots att jag lagat mat sedan barnsben och brukar beskriva mig själv som en passionerad hemmakock var det ganska otippat att just jag skulle ge ut en kokbok. Om lågkolhydratmat, dessutom! För jag är varken dietist eller kock. Utan journalist!

För att göra en lång historia kort, kan man säga att jag snöade in på LCHF av en slump. För ganska exakt tre år sedan fick jag frågan om jag ville dra igång en ny LCHF-tidning inom Mat & Vänner/Aller media. Sagt och gjort!

Eftersom jag tycker att redaktörer ska leva som de lär, la jag om min kost i samma veva. Och jag har hållit fast vid LCHF sedan dess. Trots att jag aldrig haft vikt- eller hälsoproblem, tycker jag att LCHF gett mig en riktig energikick. Jag slipper sug och blodsockerfall och orkar mycket mer än tidigare. Känner mig stark och nöjd. Nya kosten satte även satt fart på mitt stora matintresse.

Mat & Hälsa vände sig till hälsomedvetna män och kvinnor, som antingen redan var lågkolhydratfrälsta eller bara nyfikna hur man lagar bra mat utan gluten, socker och tillsatser till sig själva och sin familj. Men när tidningen lades ner, trots stor publikframgång och hyfsad upplaga, för ett år sedan bestämde jag mig att förvalta och förädla Mat & Hälsa-koncept och göra en kokbok i samma anda!

Matkärlek - Laga gott och naturligt med LCHF

Matkärlek – Laga gott och naturligt med LCHF

Matkärlek kom ut i början av augusti och har fått en fantastiskt mottagande. Andreas Kostdoktorn Eenfeldt skrev på sin blogg att det ”kunde vara bästa LCHF-kokboken hittills”. Det satte fart på försäljningen.

Jag tror det succén även beror på att jag lagar vettig mat och att jag har lyckats avdramatisera detta med lågkolhydratmat och LCHF. Det är inte så krångligt, märkvärdigt eller ”farligt” som många tror. Man kommer långt med sunt förnuft och genom att skippa socker, gluten, pasta, bröd potatis och ris! Och äta massa grönsaker i stället. Boken innehåller 101 enkla recept för vardag och fest med smak av svensk husmanskost, fransk cuisine och Medelhavsmat, eftersom jag är född i Frankrike och bor i Sverige sedan tonåren.

Foto: Emma Shevtzoff

Foto: Emma Shevtzoff

– Men är det inte farligt att äta så mycket fett?

Jag får ibland frågan om det inte är farligt att äta så mycket fett. Men det är en vanlig missuppfattning om LCHF. För det första är fett i sig inte farligt. Det är kombinationen fett och kolhydrater som är närmast dödlig. Men man måste också skilja på mängd och proportion. Ja, jag äter procentuellt sett lite mer fett än tidigare men eftersom fett mättar bättre än kolhydrater äter jag mindre portioner och betydligt mer sällan, max tre måltider per dag inklusive ett eventuellt mellanmål. Kontentan blir ändå att även om mina måltider innehåller procentuellt sett mer fett så är totalen fett jag får i mig är inte större än hos någon annan. Och tänk på att jag aldrig äter godis, choklad, kakor eller chips!

– Om jag vill testa, hur kommer jag igång? Några enkla tips?

Om du vill komma igång med lågkolhydratkost är det enklast att plocka bort är allt socker och mjöl. Satsa på en frukost som håller dig mätt länge, om du brukar äta på morgonen. Ät dig mätt på bra protein som ägg och avokado, nötter och fet turkisk eller rysk yoghurt. Skippa mjölken i kaffet/teet, ta grädde eller en sked kallpressad kokosfett i stället.

Sedan fortsätter du med att plocka bort andra snabba kolhydrater som pasta, potatis och ris. Ät samma mängd protein, fyll på med grönsaker som växer ovan jord – kål, svamp och sallader – och snåla inte med de feta såserna! Till mellanmål/snacks är några nötter eller en bit parmesan mycket bättre än frukt som du också ska vara sparsam med eftersom frukt innehåller mycket socker!

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar