Smörstekt torsk med ägghack

Foto: Magnus Carlsson

Foto: Magnus Carlsson

En lättlagad fiskfavorit när fantasin tryter. Väl värd att lyfta fram ännu en gång.
Jag kan bara instämma när kokboksförfattaren Lisa Lemke utropar: Det är inte svårt att laga fisk. Basta! Åtminstone inte om man använder bra råvaror och följer hennes tokenkla recept. Det här är nämligen en stekpannerätt som det ska mycket till för att misslyckas med. Här serverar hon fisken tillsammans med ett riktigt gott bröd som man doppar i stekpannan, men lite persiljeslungade rotfrukter passar minst lika bra till.

4 portioner

ca 15 minuter

4 hårdkokta ägg
1 dl kapris
4 hela inlagda rödbetor
1 dl hackad dill
400 g räkor (med skal)
500 g färsk torskfilé, byxad*
salt och svartpeppar
ca 50 g smör till stekning

Till servering

Gott bröd

  1. Hacka ägg, kapris och rödbetor fint. Skala räkorna. Ställ alltsammans åt sidan.
  2. Torka av torsken med hushållspapper och krydda med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med smör och vänta tills smöret har smält och tystnat. Lägg i torsken och stek på hög värme, ös under tiden med smöret. Stek 2-3 minuter, sänk därefter värmen och vänd fisken. Stek ytterligare 3 minuter och fortsätt att ösa torsken under tiden.
  3. Toppa fisken med det hackade, räkorna och dillen och servera genast tillsammans med ett gott bröd.

* Byxa fisk
För att byxa torsken, det vill säga skärna bort ryggbenen från fisken, gör du så här: Känn med fingret längs mitten på filén tills du hittar en benrad cirka 4 cm nedanför huvudänden. Skär bort den med ett V-format snitt så att filén ser ut att ha fått två byxben.

Allt i en grytaomslagTack Lisa Lemke för att du delar med dig av ditt recept ut kokboken Allt i en gryta (2013, Bonnier Fakta)

Print Friendly

, , , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar