Sillens säkra plats på julbordet

Sillen har för mig och min familj en given plats på julbordet. Klassiker som löksill, senapssill men även någon nykomling ska finnas med varje år, tycker jag. Jag gillar Åsa Swanberg spännande julvarianter.

Lingon- och enbärssill

Foto: Malou Holm

Foto: Malou Holm

Lag

1 dl ättiksprit, 12 %
2 dl socker
3 dl vatten

Smaksättning

1 burk inläggningssill (à 420 g)
1/2 rödlök
5 torkade enbär
1/2 dl lingon
5 kryddpepparkorn
2 lagerblad

Koka ihop lagen och låt den kallna. Skär inläggningssill i lagom stora bitar. Skala och skär rödlök i ringar. Dela torkade enbär på mitten med en vass kniv. Varva sillen med lök och enbär samt lingon, kryddpepparkorn och lagerblad i en glasburk. Häll på lagen, sätt på locket och låt sillen stå kallt i minst 2 dygn.

Stjärnanis- och citrussill

Lag

1 1/2 dl vatten
3/4 dl ättiksprit, 12 %
1–1 1/2 dl socker

Smaksättning

1 burk inläggningssill (à 420 g)
1/2 stor gul lök
skal av 1 apelsin
skal av 1 citron
1 lagerblad
10 kryddpepparkorn
6 hela nejlikor
3 stjärnanis

Koka ihop lagen och låt den kallna. Skär sillen i lagom stora bitar. Skiva löken tunt. Skrubba apelsinen och citron och strimla skalet med ett zestjärn. Varva sillen i en burk med lök, apelsin- och citronstrimlor och alla kryddor. Häll över lagen och förslut. Låt stå minst 1 dygn i kylskåp före servering.

Saffranssill

1 burk inläggningssill (à 420 g)
2 dl matyoghurt
1/2 g saffran
1/2 tsk torkad chilipeppar
rivet skal av 1 apelsin
salt
svartpeppar

Skär upp sillen i lagom stora bitar. Blanda matyoghurt, saffran, chili, apelsinskal och sill och smaka av med salt och svartpeppar.

Vinterns goda omslagRecepten kommer från boken Vinterns goda av Åsa Swanberg och Malou Holm. Boken är fylld av inspiration och recept på såväl klassiska julfavoriter som nya fräscha vinterrätter.

Längtar du trots allt efter en riktig klassiker hittar du här Brantevikssill och den nygamla favoriten senapssill med ägg och lök. Sen behöver du inget mer. Julen är räddad!

Print Friendly

, , , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar