Shepherds pie

Elisabeth Svalin Gunnarsson har här på Smak för mat ställt frågan om det går att äta engelsk mat, (Brittisk mat – kan man äta det?). Hennes svar är otvetydligt ja. Jag kan bara hålla med. Kanske är all deras mat inte den godaste men en sak kan de tillaga och det är deras pajer som serveras på var och varannan pub.

Hemma hos oss äter vi alla med glädje Sheperds pie, en lammfärspaj täckt med hemlagad potatismos. Jag har modifierat receptet lite, bland annat så har jag vanlig nötfärs i utöver lammfärsen. Enligt konstens alla regler ska man dock göra Shepherds pie enbart på lammfärs.

Ingredienser till 6 personersheperds pie

500 gr lammfärs
500 gr nötfärs
150 gr rökt bog
2 gula lökar
2 morötter
4 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
3 dl kött- eller grönskasbuljong
2 msk worcestershiresås
salt/peppar

Potatismos:
1 kg potatis
50 gr smör
2 äggulor
1 dl mjölk
muskotnöt
salt/peppar

Koka potatisen och mosa den. Värm mjölken. Tillsätt smör, äggulor och mjölk i potatisen. Smaka av med riven muskotnöt, salt och peppar.

Stek den finhackade löken och moroten. Tillsätt lamm- och nötfärsen och den tärnade bogen och stek detta. Blanda i tomatpurén och därefter mjöl. Slå på buljongen och worcestershiresåsen och låt vätskan sakta koka bort. Smaka av med salt och peppar.

Lägg köttet unders i en ugnssäker form och bred därefter på moset. Grädda i 225 ° ugn i ca 20 minuter.

Servera med en god sallad.

sheperdspie

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar