Gör grillmaten ännu godare med en klick hemgjord sås! Välj din sås efter mat och humör.
4 portioner/recept
Tsatsiki
En favorit till grillkvällen. Tsatsiki passar bra till rätter från Medelhavet eller när man vill ha en syrlig sås med mycket smak.
1⁄2 gurka
1⁄2 tsk salt
2 dl turkisk matyoghurt
2 vitlöksklyftor, pressade
1 krm svartpeppar
Riv gurkan grovt och lägg i en sil. Strö över saltet. Låt ligga ca 15 minuter. Pressa ut saften och blanda gurkan med yoghurten. Smaksätt med vitlök och peppar.
Kall bearnnaisesås
Den goda smaken av bearnaise känns igen i den här lättlagade såsen. Perfekt till nötkött men även till grillad lax.
2 dl crème fraiche
1 tsk dragon
1 msk vitvinsvinäger
1 msk riven gul lök
1⁄2 dl hackad färsk persilja
1⁄2 tsk salt
1 krm vitpeppar
Rör ihop alla ingredienser till såsen. Låt gärna såsen stå och mogna till en stund före servering.
Sweet chilisås
Sweet chilisås är nästan som en vuxenketchup och passar utmärkt till grillat fläskkött, lax och orientaliska rätter.
2 dl lätt crème fraiche
1 dl sweet chilisås
1 vitlöksklyfta, pressad
salt
Rör ihop ingredienserna till såsen. Smaka av med salt.
Grön honungssås
Härligt grön örtsås med en lätt smak av citron. Gott till fisk, ljust kött och fågel.
1 1⁄2 msk flytande honung
1 dl hackade färska örter, t ex timjan, rosmarin, oregano och gärna kyndel
rivet skal av 1⁄2 citron
2 krm salt
2 dl gräddfil
Mixa honung, örter, citronskal och salt. Rör ned gräddfilen. Servera gärna till grillad lax, sidan 66.
Tips! Gör gärna såserna några timmar före servering och ställ dem kallt. Då utvecklas smakerna och såsen blir extra god.
Recepten kommer från boken Sommarmat från Arla köket (2014, Bonnier Fakta). Läs gärna mer om boken i All inspiration till sommarens semestermat.
No comments yet.