Röda vardagsviner

Röda vardagsviner!

Visst hänger ofta pris och kvalitet ihop, men ett högt pris är ingen garant för att du kommer tycka ett vin är gott.

Billigare vin måste inte heller vara illa. Det är snarare så att priset hänger ihop med möjligheterna att producera större volymer vin med mindre insats. Maskinell skötsel och framställning kan påverka, liksom växtplatsen och druvtypens förmåga till avkastning.

Vi har provat oss igenom en rad spännande röda viner som finns tillgängliga på Systembolaget med tilltalande prislapp, för att se om vi kan hitta några fynd.

rödaviner

5355, Pinot Noir, Sonoma, 189 sek, Sivas-Sonoma.

Kalifornien har vid flera tillfällen visat musklerna när det gäller att producera goda viner på druvan Pinot Noir. Numera har man börjat hitta en tilltalande balans mellan kraft och finess vilket bland annat det här vinet visar exempel på.

2306, Rosso di Montalcino, 149 sek, Villa al Cortile.

Italiens vinproduktion visar på stabilitet genom att producera bra viner i alla prisklasser. I Montalcino producerar man fantastiska viner på druvan Brunello medan Rosso di Montalcino är en lillebror från ytterområdena i distriktet. Lite livligare och mindre pondus – ett trevligt ungdomligt vin med typiska inslag av körsbär, kakao och örter.

2084, Douro Reserva, 119 sek, Quinta do Cachao.

Ett kraftfullt och uppriktigt vin som är lätt att tycka om. I doften tobak, kakao och torkad frukt. Passar till grillat kött och vilt.

2205, Cabernet Sauvignon, Maipo, 89 sek, Errazuriz Estate Series.

Ett påtagligt fruktigt vin med ungdomlig syra. Inte ett vin som vinner på att lagras, men trevligt matvin. Prova till exempel till lamm.

6868, Cabernet Sauvignon, Coonawarra, 119 sek, WaraWara.

Mycket ursprungstypiskt med tydlig eucalyptus i doften. Vi hittar också mynta och kaffe. Kanske är det för att vi är bortskämda med att Australien levererar bra prisvärda viner i stora volymer som gör att det här vinet inte lämnar avtryck i våra minnen? Vinet är både tilltalande och angenämt, men Quinta do Cachao imponerar mer för samma pris.

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera