Rabarber med vaniljyoghurt och krokan

Detta recept med en av våra älskade primörer – rabarber – är hämtat ur Tareq Taylors bok Tareq – Helt enkelt, (Massolit förlag, 2014).

Foto: Peter Kroon

Foto: Peter Kroon

 

RABARBER MED VANILJYOGHURT OCH KROKAN

Enkelt och elegant! Det går utmärkt att variera nötterna till krokanen. I receptet är det mandel, men det blir gott även med cashewnötter eller sesamfrön – eller en blandning.

4 PERSONER

4 rabarberstjälkar
2–3 cm färsk ingefära
5 dl vatten
3 dl strösocker
1 vaniljstång
2 dl matlagningsyoghurt
1 dl oskalad mandel

Skala en rabarber och spara skalen. Skala och krossa ingefäran lätt med den breda sidan av ett knivblad.

Skär den skalade rabarbern i bitar om 1–2 cm och lägg tillsammans med skalen och ingefäran i en kastrull. Tillsätt vattnet och ungefär 1 dl av sockret. Koka allt i ca 15 minuter på svag värme. Sila soppan genom en finmaskig sil.

Skrapa ur vaniljstången och rör ner fröna i yoghurten.

Skär resten av rabarbern i bitar om 5–6 cm. Värm dem försiktigt i en kastrull tillsammans med ca 1 dl socker tills bitarna är mjuka men inte sönderkokta. Det tar ca 5 minuter.

Smält det resterande sockret i en stekpanna eller tjockbottnad kastrull till en gyllenbrun karamell och tillsätt mandeln. Bred ut tunt på ett bakplåtspapper och låt stelna till en hård krokan.

Lägg den mjukkokta rabarbern i botten på tallriken. Lägg ett par ”ägg” eller klickar av den avrunna vaniljyoghurten ovanpå. Garnera med mandelkrokan och servera soppan varm i en kanna.

Fler recept från Tareq Taylors bok Tareq – Helt enkelt finns här på Smak för mat. Prova en kalvcarpaccio med senapsfrön eller varför inte sparris med rökt lammsida och rökt majonnäs.

kalvcarpaccioBS

Kalvcarpaccio. foto: Peter Kroon

sparrisTaylor

Sparris. Foto: Peter Kroon

 

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar