Något att längta efter – 52 helger

omslag-52Jag kan lika gärna erkänna det direkt. Jag är förälskad! Fullständigt handlöst förtjust, så där att jag får hjärtklappning när jag bläddrar bland sidorna… Objektet för mina varma känslor är kokboken 52 helger av Louise Johansson  (2013, Bonnier Fakta).

Underrubriken till boken är ”Smaker för årets alla tillfällen” och det är precis just vad det handlar om. Över 100 recept för årets alla tillfällen. Det är en kokbok som följer kalenderåret men som är fyllt av olika teman. Vissa känns mer självklara som t ex Studentskivan eller Gott nytt år men annars är det recept för alla tänkbara helger – festliga, aktiva, lugna och mysiga. Vad sägs om Födelsedag, Oväntat besök, After Ski, Fika i vårsolen. Barhäng, Sillunch, Äntligen sommarlov, Långkokslördag…? Och då finns det många många fler.

Det har tagit över ett år att färdigställa boken och det syns. Resultatet är fantastiska bilder som följer årets växlingar från skidutflykter, salta bad från klippor till svamppromenader. Ja, bilderna i kombination med den roliga grafiska formgivningen får verkligen recepten att stå ut.

52 helger innehåller en salig blandning av rätter som du skulle vilja äta på helgen. Det är enkla rätter med få ingredienser blandat med mer tidskrävande festmenyer. Recepten känns dock aldrig krångliga utan bara inspirerande och med roliga aptitretande kombinationer. Lite här och där lägger Louise in antingen vintips eller små användbara råd. Tillagningstiden för rätterna är dessutom alltid utsatt. Det är helt enkelt en mycket väl bearbetad kokbok.

Foto: Stefan Edetoft

Foto: Stefan Edetoft

Köp boken! Nä, köp två – ge bort en och behåll en själv. Tror att jag vågar lova att du inte kommer att ångra dig!

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera