Mor Gunnels äppeldessert

RECEPT_morgunnelsdessert

Foto: Anette Odelberg

Mor Gunnels äppeldessert är en klassisk äppelkaka och receptet är skapat av Gunnel Åkesson, mor till Kristina Levinsson och Bengt Åkesson som är fjärde generationens ägare av Kiviks musteri.

Ingredienser fyllning:

6-8 äpplen tex Gravensteiner eller Belle de Boskoop
0,5 dl vatten
1,5 dl socker

Ingredienser kaksmet:

1,5 dl socker (125 g)
100 g smör
2 äggulor
2 dl sötmandel (125 g)

Tillagning:

Skala och skär äpplena i klyftor och koka dem i sockerlag (vatten och socker kokas upp) tills de är mjuka.

Lägg dem i en låg smord form.

Skålla, skala och mal mandeln till ett mjöl.

Rör samman smör och socker.

Tillsätt äggulorna och mandelmjölet.

Vispa äggvitorna till hårt skum och rör försiktigt ner dem i smeten.

Lägg den över äppelklyftorna.

Grädda i 200°C i 15-20 minuter eller tills kakan fått fin färg.

Servera den kall med vispad grädde.

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar