Menemen – för dig som gillar varm frukost

Foto: David Loftus

Foto: David Loftus

Äggröra, paprika och tomater – Menemen

Menemen är en mycket populär frukosträtt i Turkiet, och hemligheten bakom ett bra resultat är att ha färska ingredienser av hög kvalitet – fruktig olivolja, mogna tomater, ekologiska ägg och de långa gröna paprikorna som ingår i massor av turkiska maträtter. Om du använder de vanliga, runda gröna paprikorna får du inte samma resultat eftersom de tenderar att dominerar rätten. Om du så önskar kan du strunta i fetosten och istället tillsätta finhackade chilifrukter.

4 portioner

3 msk jungfruolivolja
1 normalstor rödlök cirka 120 g, skalad och tunt skivad
3 långa, gröna paprikor urkärnade och grovt tärnade
2 mogna tomater, cirka 280 g, skalade och tärnade
1⁄2 tsk strösocker
4 ägg, lätt vispade
havssalt och nymald svartpeppar

Till servering:
150 g fetaost, söndersmulad
en kvist färsk mynta
en extra skvätt jungfruolivolja
knaprigt bröd (valfritt)

Hetta upp olivoljan under medelhög värme i en stekpanna och fräs löken och paprikan i 5–7 minuter eller tills de är mjuka.

Tillsätt tomater och socker och koka 7–8 minuter, rör om då och då, tills tomaterna är mjuka och det mesta av vätskan har avdunstat. Smaka av med havssalt och nymald svartpeppar. Tillsätt de vispade äggen, och rör kontinuerligt i 3–4 minuter eller tills de satt sig.

Strö över fetaost, lägga på en kvist mynta och ringla lite extra olivolja över. Servera omedelbart. Tillsätt knaprigt bröd också om du vill.

IstanbulÄr du sugen på fler turkiska rätter? Det här receptet kommer från boken Ät Istanbul (Pagina förlag, 2014). Läs gärna mer om boken i Istanbul – en oemotståndlig matstad.

Print Friendly

, , , , , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar