Matkärlek – den enda sanna kärleken?

Matkärlek-1

Anne Aobadia Foto: Emma Shevtzoff

Är det någon som kunnat undgå att höra talas om LCHF? Jag har aldrig intresserat mig för olika bantningsmetoder och min uppfattning om LCHF var tidigare att man skulle leva på kött, fisk och vispgrädde för att på något underligt sätt rasa i vikt.

Men vid en närmare granskning insåg jag att det i stället är ett förhållningssätt till mat och olika råvaror som bygger på att undvika alla former av socker för att hålla en jämn och låg blodsockernivå. Allt för att du ska må bra. Är du nyfiken på att veta mer om LCHF och hur det fungerar kan du läsa mer om vad Kostdoktorn Andreas Eenfeldt har att säga.

En sedan några månader tillbaka ”kändis” inom LCHF-världen är Anne Aobadia. Anne har nämligen skrivit den uppskattade kokboken Matkärlek – Laga gott och naturligt med LCHF (Pagina förlag, 2014). Rätterna kännetecknas av att de är fria från gluten, socker och sötningsmedel, tillsatser, baljväxter och soja.

Foto: Emma Shevtzoff

Foto: Emma Shevtzoff

Man kan ju fråga sig, behövs det fler LCHF-kokböcker? Men oavsett om du redan är en frälst LCHF-anhängare eller bara tycker om god och vällagad mat så tror jag att du kommer ha svårt att motstå Matkärlek. Och varför säger jag det? Det beror inte bara på att jag i grund och botten är en kokboksfantast som ofta blir rent lycklig av roliga kokböcker (för det finns faktiskt lika många tråkiga oinspirerande kokböcker). Utan för att Matkärlek är en personlig och charmerande bok som är fylld av lockande lättlagade recept som är tilltalande både öga, gom och midjemått. Det är helt enkelt en bok för dig som vill äta bättre, bli piggare och samtidigt kunna njuta av livets goda.

matkarlek-laga-gott-och-naturligt-med-lchfDet märks att Anne Aobadia lagt sig vinn om att det ska vara lättlagad mat med inte allt för många ingredienser. Kanske är det en trend? Vi är matintresserade men det får helst inte ta allt för lång tid att få fram maten på bordet. Men visst är det tilltalande, i synnerhet i vardagen. I Matkärlek hittar du små goda tilltugg innan maten, ljuvliga såser och röror, kött- och fiskrecept och kanske det bästa – en massa nya grönsaksrätter som får det att vattnas i munnen på en.

Det är ingen bok med flotta plåtningar gjorda på någon klipphäll i skärgården eller ute i gröngräset i Toscana utan det tycks vara hemma i författarens (?) kök. Inramningen är personlig och det förstärks både av hennes kommentarer och tips och all rolig rekvisita. På samtliga bilder presenteras maten på gammalt fint porslin som Anne fyndat på någon loppis eller grävt fram ur skåpen. Jag måste ge fotografen Emma Shevtzoff en eloge för fint foto. Det är befriande långt från stylade miljöer utan det känns snarare som vi blir hembjudna till en god väns kök. Och det serveras riktigt god mat!

Vill du vinna boken?! Tävla på vår Facebooksida!

 

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar