Marulken – lika god som ful!

MarulkLåt dig inte skrämmas av marulkens utseende. Den är groteskt ful men väldigt, väldigt god. Köttet är vitt, lite sött och fast. Det finns till och med de som jämför den med hummerns kött.

Marulken har ett stort ganska platt huvud med en enorm mun. Huvudet utgör nästan halva marulkens kroppslängd. Den kan bli upp till två meter lång och väga 100 kg, men i våra vatten brukar vikten vara något modestare, mellan 3-6 kg.  I vår närhet förekommer marulken i Nordsjön, Skagerak och Kattegatt, men den är också utbredd i Atlanten, Medelhavet och i Svarta havet.

När man köper marulk så är den oftast redan filéad och säljs utan huvud. Den har ändå ofta kvar en hinna som man bör ta bort innan tillagning. Det är ungefär som när man putsar vanligt kött. Stick in knivspetsen under hinnan och arbeta dig neråt. Försök att hålla hinnan sträckt så är det lättare att få bort den.filén

Vad kan man då göra med en marulk? Eftersom köttet är så fast passar den utmärkt att grilla, antingen hel, i skivor eller på ett grillspett. Den kan även ugnsbakas eller ingå i en god soppa eller gryta.

Ett recept som vi gärna tillagar när vi hittar fin marulk är helstekt filé med calvados, äpple och curry. Vi brukar servera marulken med ris och sallad – delikat!

Till receptet

marulkcurry

 

Print Friendly

, , ,

No comments yet.

Lämna ett svar