Marockanska ägg – frukost eller lunch?

Som en lite mer exotisk frukost passar dessa marockanska ägg perfekt. Tycker du att det är för starkt med chilikryddorna till frukost så passar de marockanska äggen precis lika bra som lunchrätt.

frukostReceptet är hämtat från Fern Greens hyllning till frukosten: FRUKOST morgon • middag • kväll (Ordalaget bokförlag, 2016). Läs mer om boken här.

Jag upptäckte den här magiska frukosträtten när jag jobbade på en riad – en traditionell marockansk byggnad med restaurang – i Fez. Den smakar ljuvligt tillsammans med färskt eller rostat bröd. Jag längtar ofta efter den och har alltid ingredienserna hemma i skafferiet – för säkerhets skull!

Till 2 personer:

olivolja till stekning
1 riven vitlöksklyfta
1 finhackad rödlök
1 tsk kumminfrön
1⁄2 tsk chilipulver
1⁄2 tsk chiliflingor
1 burk krossade tomater (à 400 g), eller 3 färska, mogna tomater, hackade
1 tsk salt
4 ägg
en näve färsk koriander
1 dl naturell yoghurt till serveringen

Marockanska ägg. Foto: Danielle Wood

Marockanska ägg. Foto: Danielle Wood

 

Häll en skvätt olja i en stekpanna och fräs vitlöken på medelvärme i 20 sekunder så att oljan tar smak, och tillsätt sedan löken. Stek i 3 minuter tills löken är glansig, rör sedan ner kumminfrön, chilipulver och chiliflingor. Efter ytterligare 1 minut tillsätter du tomaterna och saltet. Rör om och låt alltsammans koka ihop i 3 minuter.

Gör fyra gropar i tomatsåsen. Knäck ett ägg i varje grop och lägg ett lock på stekpannan. Om du inte har något lock kan du lägga en bakplåt över pannan i stället. Det gör att äggen blir färdigstekta på ytan.

När äggen är så stekta som du vill ha dem strör du över koriander, ställer stekpannan mitt på bordet och serverar rätten. Jag gillar att äta den tillsammans med lite yoghurt för att balansera chilismaken.

Är du intresserad av fler recept från Fern Greens kokbok så hittar du recept på ägg Benedict och bananpannkakor här.

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera