Maräng och sufflé

maränger

I min familj är vi lite dåliga på att göra desserter. Ofta fokuserar vi på förrätt och varmrätt men glömmer bort desserten. Då händer det att barnen muttrar lite. Men de har den goda smaken att ta saken i egna händer.

En god förutsättning till detta har min pappa lagt grunden för. När mina föräldrar lagar mat där de endast använder äggulan så istället för att bara slänga äggvitan så fryser de in den. Denna vana har jag tagit efter. Nästa gång man använder äggula så häller man bara över den nya äggvitan, in med det i frysen igen. Ett tips är att skriva på etiketten var gång man lägger i en ny äggvita så vet man hur många äggvitor man har! Annars kan man som riktlinje ha att en äggvita väger ca 40 gram. Efter ett tag så har man tillräckligt med äggvita för att göra maräng eller sufflé av olika slag. Något mina barn tagit fasta på!

maräng1Otaliga är de tillfällen då de överraskat oss med en oväntad dessert. Vad gör de då med äggvitan?  Ett alternativ är att helt enkelt göra maräng. Ta 3 äggvitor vispa dem i några minuter, häll i 1 tsk ättika, vispa ytterligare några minuter. Sedan tillsätter man 1 dl socker, lite i taget och vispa sedan till smeten är helt fast. Det ska gå att vända upp och ner på skålen utan att äggvitan rinner ut. De brukar testa över sitt eget huvud, än så länge utan äggvita i håret! Därefter ska marängerna in i ugnen, ca 1 timme i 100 graders värme

suffleklarEtt annat alternativ är att göra sufflé. Då finns det två vägar att gå. Antingen så gör man en fruktkräm som blandas i äggvitan eller så kan man lägga smaksättningen i botten på suffléformen. Fruktkräm kan göras på exempelvis hallon, blåbär, jordgubbar eller lingon. Vissa frukter passar inte att göra kräm av. Då kan man istället lägga dem i botten på formen. Exempel på goda frukter att använda är skivad banan, syltad ingefära, katrinplommon eller aprikos. Servera med vispgrädde eller med glass.

 

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar