Lisas BBQ-sås

Lisa Lemkes härliga BBQ-sås. Foto: Magnus Carlsson

Lisa Lemkes härliga BBQ-sås. Foto: Magnus Carlsson

MEAN ASS BBQ-SÅS

En riktigt god BBQ-sås kan användas såväl som en variant på glaze som en tillbehörssås till det färdiggrillade. Den här har en härlig sötma och kick och funkar förstås som både och. Underbar till klassiska BBQ-rätter, som beer can chicken, brisket (bringa) och ribs.

ca 5 dl
ca 20 minuter

40 g färsk ingefära
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk hela gula senapsfrön
1 hel chipotlechili
olja att steka i
1 dl äppelcidervinäger
400 g syrliga svenska äpplen, t.ex. Aroma eller Gravensteiner 1 dl rörsocker
2 dl hoisinsås
1 dl ketchup
salt och nymalen svartpeppar

Skala ingefäran. Hacka ingefära, lök och vitlök fint. Fräs alltihop tillsammans med senapsfrön och chipotlen (hel) i en kastrull med lite olja tills löken är mjuk. Tillsätt vinägern och koka upp. Skala, kärna ur och tärna äpplena. Rör ner detta tillsammans med rörsocker, hoisinsås och ketchup i kastrullen.

Koka upp och låt koka med lock i 10–15 minuter eller tills såsen har kokat ner till hälften. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar och mixa såsen slät.

Häll upp på väl rengjord burk och sätt på ett lock. Servera såsen antingen kall eller lite uppvärmd. Såsen håller i minst 2–3 veckor i kylskåp.

Lisa på landet omslagReceptet är signerat Lisa Lemke och kommer från kokboken Lisa på landet – maten & livet på gamla prästgården (Bonnier fakta, 2015). Läs mer om boken i Drömmen om livet på landet.

Print Friendly

, , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera