Laxpytt – en variant på den klassiska pytt i pannan

De dagar när inspirationen tryter är det alltid bra att ta till den gamla klassikern, pytt i panna. Det är nästan lika enkelt att hacka och steka upp sina egenkomponerade kylskåpsfynd som att klippa upp en påse djupfryst traditionell pytt – och betydligt godare. Det bästa är att du kan variera ingredienserna i det oändliga, precis som antalet goda tillbehör i form av olika såser.

En av mina favoriter är laxpytt. Förutom att det är ett enkelt sätt att få skeptiska personer (läs vissa barn) att äta fisk och en massa nyttiga grönsaker så är det en vansinnigt god och vacker rätt. Dessutom går den snabbt att tillaga. Tänk bara på att steka grönsakerna i omgångar i rikligt med olja. Värm på och att blanda i de stekta laxbitarna sist i en stor vid stek- eller wokpanna.

Pyttipanna

Färgstarka ingredienser till kvällens laxpytt

Min laxpytt ser alltid lika olika ut beroende på vad jag har hemma eller vad jag känner för. Några ingredienser som jag gärna använder är

Laxfilé
Gul paprika
Röd paprika
Zucchini
Rödlök
Haricots verts, suger snaps eller sockerärtor
Champinjoner
Strimlad morot
Vitlök
Saften av en halv citron

Hacka grönsakerna och laxen i hyfsat stora bitar. Anpassa mängden efter hunger och antal middagsgäster. Min erfarenhet är att det alltid går åt mycket laxpytt. Det är gott och lättätet. Vill man ha en matigare pytt kan man även tillsätta tärnad potatis. Tänk då på att börja med att steka potatisen i ca 10 minuter.

Goda tillbehör som ringlas över laxpytten väljs efter humör

  • Sweet chili-sås
  • Gräddfil blandad med pepparrot och kryddor
  • Wasabi blandat med crème fraiche
  • Flytande honung
  • Fransk senap blandat med crème fraiche och gräslök

Garnera gärna med hackad bladpersilja! Det är aldrig fel.

IMG_1322

Print Friendly

, , ,

No comments yet.

Lämna ett svar