Lavendelsockerkaka

lavendelsockerkakaR

Eva Olsson på Österlenkryddor delar här med sig av ett riktigt släktrecept på en läcker lavendelsockerkaka.

5 ägg
3 dl strösocker
1/2 tsk ättiksprit
1 1/2 msk torkade lavendelblommor
3 dl vetemjöl

Vispa ägg och socker i ca 15 minuter så att smeten blir riktigt vit och pösig. Blanda ner ättika och lavendel. Sikta ner mjölet och blanda försiktigt. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform på två liter.

Grädda i 175 grader ca 55 minuter.

Historien bakom lavendelsockerkakan är den att när Evas mors moster, Brita, hjälpte sin farmor, Bolla, att vispa denna sockerkaka fick hon vasen på bilden som tack. Ursprungligen var recpetet på tio ägg och kakan skulle vispas minst en halvtimme, så nog kunde det behövas hjälp. Eva har halverat receptet för att passa vår  tids kakformar. Lavendelblommorna är också Österlenkryddors påfund, men Eva tycker att de finner sig väldigt väl tillrätta i farmor Bollas sockerkaka. De strör ibland formen med blått vallmofrö istället för ströbröd. Det ger en vacker kaka och en god nötig smak.

Print Friendly

, ,

No comments yet.

Lämna ett svar