Oemotståndliga frukostbullar

FrukostbullarIbland är det härligt att lyxa till frukosten och jag tycker att det är något speciellt med just hembakat bröd. Det finns ju många goda bröd och frukostbullar att köpa i butiker och bagerier men om man gör sig besväret att baka själv så luktar det ju dessutom så gott och hemtrevligt i köket. Det är både roligt och praktiskt att göra bullar för om det blir några över så är de lätta att frysa in och snabbt tina upp när man blir sugen igen. Jag brukar variera mig med olika fröblandningar som jag strör över bullarna. Prova dig fram med de fröer som du tycker om. Det här receptet ger 18 oemotståndliga frukostbullar som går att äta när som helst på dagen!

50 g jäst
75 g smör
5 dl mjölk
2 tsk salt
2 msk flytande honung
2 dl dinkelflingor eller havregryn
10-12 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
Pumpakärnor och linfrön till garnering

  • Frukostbulle2Smält smöret och tillsätt mjölk, salt och honung. Värm tills det är fingervarmt.
  • Smula ner jästen i en bunke och häll över det ljumna degspadet och rör tills jäst löst sig.
  • Tillsätt dinkelflingorna och det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg, antingen för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
  • Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 18 bitar. Forma dem till runda bullar och dem lägg på en plåt med bakpapper. Täck plåten med en bakduk och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
  • Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över fröblandningen.
  • Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 12 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar