Lättlagad svamplasagne

Lasagne är oftast oemotståndligt i de flesta varianter. Den här svamplasagnen är både lättlagad och attans god. Använd de svampar som du plockat själv (om du har lyckan att ha sådana i frysen eller torkade) eller köp dina favoriter i affären och blanda svampen efter behag. Resultatet? En krämig lasagne som kommer att göra succé!

Barnfamiljens rutiga kokbok, 2016, Kapitel, Vegetariskt, Svamplasagne, recept Daniella Aronson och Paula Frösell, fotograf Joakim Bergström

Barnfamiljens rutiga kokbok, 2015, Kapitel, Vegetariskt, Svamplasagne, recept Daniella Aronson och Paula Frösell, fotograf Joakim Bergström

4 portioner
1 gul lök
1 ½ msk matfett
600 g blandad svamp, t.ex champinjoner, kantareller och karljohan
1 msk vetemjöl
2 msk kantarellfond
2 krm svartpeppar
5 dl mjölk
125 g färskost med vitlökssmak
400 g färska lasagneplattor
2 tomater
1 dl parmesanost

1. Sätt ugnen på 125 grader.

2. Hacka löken fint. Hetta upp 1 msk matfett i en tjockbottnad stor kastrull. Häll i lökhacket och svampen och fräs tills det mesta av vätskan dunstat.

3. Vispa i vetemjöl i lite av vätskan så att inga klumpar finns kvar. Tillsätt fond och peppar. Häll i lite av mjölken, vispa och låt den tjockna. Tillsätt lite i taget under omrörning på medelvärme. När all mjölk har använts, häll i färskosten och låt den smälta i såsen.

4. Smörj en ugnsfast form med resten av matfettet. Häll lite sås i botten och varva sedan plattorna med sås. Avsluta med sås överst.

5. Tärna tomaterna och strö dem över lasagnen. Toppa med parmesanosten och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Stick i lasagnen så att den känns mjuk rakt igenom innan den tas ut. Låt stå framme några minuter innan den serveras.

Servera med t.ex rivna morötter och låt smaka.

rutigakokbokenReceptet är hämtat från Rutiga familjekokboken, grundkokboken med lättlagade recept för hela familjen (Massolit förlag, 2016).

Print Friendly

, , ,

No comments yet.

Lämna ett svar