Lättlagad lyxlax

lax2

Kombinationen av några av mina älsklingsråvaror gör denna lättlagade rätt till en av mina middagsfavoriter. Lax, sparris och parmesan – kan det bli bättre? Vårligt och välsmakande så det förslår!

Rätten i sig är så saftig och fräsch att det egentligen inte behövs några andra tillbehör än lite färskpotatis. Givetvis är inte en ruccolasallad eller en kall gräddfilssås med fiskrom och kryddor aldrig fel.

Har du inte redan en digital stektermometer så rekommenderar jag dig att skaffa det. Med stektermometer blir laxen alldeles perfekt!

4 portioner

4 laxfiléer eller 700 g mittbit av laxfiléen
500 g färsk grön sparris
4 msk grovriven parmesanost
2 msk rivet citronskal
3-4 msk olivolja
svartpeppar och flingsalt

  • Sätt ugnen på 150 grader. Torka av fisken och salta och peppra rejält.
  • Lägg fisken på bakplåtspapper eller i en smord form och sätt in digitaltermometern i den tjockaste delen.
  • Baka fisken i ugnen och vid 58 grader är den färdig.  Ta ut den och låt den svalna medan du tillagar sparrisen.
  • Bryt av den nedersta delen av sparrisen och sjud den mjuk i lättsaltat vatten i 4 minuter i t ex en vid stekpanna. Känn med en knivspets om den är lagom mjuk.
  • Låt sparrisen svalna något och skär den i centimeterstora bitar.
  • Tvätt citronen väl och riv skalet. Blanda med sparrisen, olja och parmensanosten. Smaka av med salt och peppar.
  • Häll sparrisblandningen över laxen och servera med färskpotatis och ev sallad och sås.

Njut!

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar