Gratinerad parmensankyckling är en suverän rätt när du vill göra det enkelt för dig! Med få ingredienser trollar du fram de italienska smakerna som kommer från spenat och parmesan. Rätten går också att göra vegetarisk genom att byta ut kycklingfilén och hönsbuljongen mot quornfilé och grönsaksbuljong.
Till 4 personer:
4 kycklingfiléer (à 150 g)
450 g fryst bladspenat
2 1/2 dl mellangrädde
1/2 msk senap, gärna dijonsenap
1 hönsbuljongtärning
1 vitlöksklyfta
1/2 msk vitvinsvinäger
2 dl riven parmesanost
rapsolja, salt, nymald svartpeppar
Tillbehör:
3 dl ris
250 g körsbärstomater
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Koka riset enligt anvisningar på förpackningen. Tina spenaten och krama ut vätskan. Lägg den i en ugnssäker form.
Bryn kycklingfiléerna runt om i 1 msk olja. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Lägg kycklingfiléerna ovanpå spenaten.
Koka upp grädde, senap, buljongtärning, pressad vitlök, vitvinsvinäger, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Häll såsen över kycklingen och strö över parmesan. Gratinera mitt i ugnen ca 25 minuter. Servera med ris och tomater.
De flesta av oss har max tio rätter som vi lagar om och om igen. Vi kan handla och laga dem på frihand, och vi vet på förhand hur lång tid det kommer att ta och hur det kommer att smaka. Det är praktiskt, men blir snabbt enahanda och trist.
Tidningen Allt om Mat:s avdelning ”Köp hem 5” bjuder några av Sveriges främsta matskribenter på spännande rätter som är enkla att ta till när fantasin tryter. Rätterna utgår från ett antal basingredienser som ofta finns hemma. Till dessa behöver du endast köpa hem fem ingredienser för att få till en lättlagad och smakrik middag. I de flesta fall har du dessutom maten på bordet inom en halvtimme! Många av recepten finns nu samlade i den lilla smidiga kokboken Köp hem fem (Norstedts, 2014).
No comments yet.