Lätt att gilla Jills mat

JillsmatDen färgsprakande kokboken Jills mat efter säsong av Jill Wallentin Wollberg (2013, Pagina förlag) är fylld av mat som är lätt att tycka om. Rena råvaror med fräscha tillbehör – allt efter årstiderna. Det är inga krångliga recept utan de innehåller snarare relativt få ingredienser.

Jill Wallentin Wollberg, som är utbildad kostrådgivare, förespråkar kolhydratsnål kost och en kost fri från gluten. För Jill innebär det att man utesluter socker, stärkelse och märkliga tillsatser. Att välja naturliga fetter framför härdat fett och äta kolhydrater som kommer främst från grönsaker och nötter. Bye bye pasta, ris och potatis! Hon deklarerar dock klart och tydligt att boken inte är en bantningsbok utan en bok som ska få oss att må bra både till kropp och själ. Tanken är inte att äta mer proteiner bara för att vi minskar på kolhydraterna. Ingredienserna i recepten ska hålla oss mätta och nöjda bl a genom en sund och jämn blodsockernivå.

Det är mycket av Jills filosofi som tilltalar mig. Att äta mindre kött och att då välja kött och fågel från frigående djur. Att äta mat som håller blodsockret på en jämn och lagom hög nivå.

Jills engagemang är påtagligt och det är svårt att inte smittas av hennes entusiasm. Hon ägnar en rejäl inledning åt att förklara sin syn på kost och hälsa, och ger konkreta tips och råd som gör att vi som konsumenter kan göra medvetna val när vi fyller vår matkorg. Ett sätt att göra miljömedvetna och kloka val är att handla närproducerat och anpassa måltiderna efter säsongernas utbud. Boken är därför indelad i vår, sommar, höst och vinteravsnitt plus ett avsnitt med läckra brunchrecept, som tilltalar mig eftersom jag älskar varm frukost.

Foto: Mia Wibacke Bornberger

Foto: Mia Wibacke Bornberger

För mig är det här en perfekt kokbok. Okomplicerade recept på nya rätter med bra råvaror. Att de dessutom är komponerade på ett sätt som gör att jag håller mig mätt längre och slipper plötsliga blodsockerfall är verkligen ett extra plus för mig. Jag saknar varken pasta, ris eller potatis! Jag tror att du kommer upptäcka många nya smakkombinationer i Jills mat efter säsong.

PS Jill har både formgivit boken och tagit alla matbilder själv. Imponerande!

 

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar