Lär dig att ”Laga lyxigt med liten kassa”

lagalyxigtEn liten pärla för den med ett stort matintresse men med en begränsad kassa finns nu ute i kokbokshyllorna: Laga lyxigt med liten kassa av Karolina Olson Haglund (Bokförlaget Semic, 2017).

Att laga lyxig mat är kanske inte jättesvårt om man kan köpa de mest exklusiva råvarorna. Men hur gör man om ekonomin inte riktigt tillåter inköp av till exempel löjrom och gåslever? Lugn det finns lösningar på allt! Byt ut löjrommen mot en annan billigare rom. Använd dig av de råvaror som är i säsong för tillfället.

Karolina Olson Haglund har i sin bok Laga lyxigt med liten kassa många bra tips och recept. Det som ser lyxigt ut behöver inte kosta så mycket. Ta till exempel ägg Benedict, bara titta på bilden. Det ser lyxigt ut, är gudomligt gott och som grädde på moset faktiskt inte speciellt dyrt att göra.

Ägg Benedict. Foto: Karolina Olson Haglund

Ägg Benedict. Foto: Karolina Olson Haglund

 

Vi får många bra tips på hur man kan hålla ner kostnaden när vi ska laga mat. Har du till exempel inget matlagningsvin går det bra att ta lite vinäger och vatten. Saknar du chutney, ta ett äpple och stek med chili vinäger och lite honung. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser.

Ytterligare ett mycket bra råd som vi hittar i boken:

Ett annat sätt att få god ekonomi i matlagningen är att se till att använda hela råvaran. Fritera rotfruktsskalen till smakrika chips istället för att slänga dem. Och ska du bara använda saften från citronen till en rätt, river du först av det gula från citronskalet och sparar det i en burk till smaksättning av såser, desserter eller till en gremolata. Av räkskalen gör du en underbar mustig soppa och av kycklingskrovet en buljong…

Ett mycket bra tips i dagens samhälle där vi har alltför lätt att slänga mat.

Och glöm inte bort att vi äter med ögonen också. Arbeta lite med uppläggningen av maten och lägg lite extra krut på dukningen så kommer maten att smaka ännu bättre!

 

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera