Kräftor, en av höjdpunkterna i augusti!

kräfta-levande

Nu när vi kommit till mitten av augusti infaller en av mina matfavoriter – kräftpremiären.  Nu får man ju lov att fiska kräftor tidigare sedan kräftpremiären tagits bort. Men detta är en sanning med modifikation, kräftorna är nämligen för små för att fiskas mycket tidigare.

I våra svenska sjöar är det bara i Vättern som allmänheten får fiska kräftor, och detta enbart på allmänt vatten. I övriga sjöar gäller att man måsta ha fiskerättsinnehavarens tillstånd för att få lov att fiska kräftor.

Under min uppväxt hade jag förmånen att få vara med och fiska kräftor hos goda vänner till mina föräldrar. De hade inte bara fiskerätt, det var dessutom flodkräftan som huserade i deras sjö. Kräftpesten hade alltså ännu inte slagit till där! På kvällen när det började mörkna gick vi barn ut och vittjade burarna.  Det var alltid lika spännande att se hur många kräftor det var i burarna. De vuxna tyckte det var lika spännande att se hur många av oss barn det var som plurrade!

kräftor-koktaNär vi kokar kräftor brukar vi alltid koka några få åt gången för att snabbt avliva dem. Sedan ska de kokas i kräftlag. För att sältan och dillsmaken ska tränga in ordentligt måste de ligga i lagen i åtminstone ett dygn. Om man inte har möjlighet, eller inte vill koka levande kräftor så är det ändå att rekommendera att koka om de frysta kräftorna i egen lag. Resultatet blir så mycket bättre. Koka upp en lag, låt det svalna och lägg de tinade kräftorna i lagen under ett dygn innan de ska ätas.

Jag bodde i Belgien under några år under 1990-talet. Då kunde man fortfarande köpa flodkräftor i affären, hur det är idag vet jag faktiskt inte. Belgarna äter inte kräftor som vi gör utan använder dem mest till att dekorera sina maträtter. Detta blev väldigt tydligt den gången jag beställde 2 kg levande flodkräftor och folksamlingen bara blev större runt fiskdisken i takt med att expediten håvade upp kräftorna. De undrade vad i hela friden jag skulle göra med alla kräftorna, och när jag berättade så bara skakade de på huvudet! Det positiva var ju att priset var synnerligen humant. Det som var mindre bra var att det inte gick att köpa krondill i Belgien. Vi fick använda dillfrö på burk istället. (Det är inte att rekommendera när man kan få tag på den färska varan, men det fungerade som substitut).

västerbottenpajEn senare företeelse som vi anammat är att börja kräftskivan med västerbottenpaj. En underbar rätt som dessutom är en bra ”grund” innan skaldjuren ska inmundigas. Vi är nog ganska många som kan bli lite oroliga i magen av alltför många kräftor. Snapsen roll i det hela ska vi inte orda om!

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar