Kokbokstips: Allt om Mat & Vin

matovin

Allt om Mat har i höst gett ut en kokbok som lägger stort fokus på vin, något man nästan kan utläsa av titeln, Allt om Mat & Vin (Norstedts förlag, 2013). De har i denna kokbok lagt vikt på den totala upplevelsen när man äter/bjuder på middag. Det gäller att skapa en bra balans inte bara mellan rätterna i sig utan också mellan maten och vinet.

I bokens inledning har man en liten vinskola. Man går igenom de olika sorternas druvor, vilka gröna respektive blå druvor finns det och vad karaktäriserar dessa druvor. Vilka glas ska man servera de olika vinerna i? Hur länge håller ett öppnat vin och hur mycket vin behövs? Detta är några av de frågor man försöker besvara i vinskolan.

En intressant del av vinskolan är genomgången av hur väl olika smaker passar ihop. Ta till exempel gravad lax med hovmästarsås som är en ganska söt maträtt. Ska man ha ett syrligt eller lite sött vin till detta? Om man serverar ett syrligt vin till söt mat upplevs vinet som väldigt surt och maten som väldigt söt, inget man önskar. Därför ska man hellre välja ett vin med lite sötma.

Vad ska man då tänka på när man bjuder på middag? Vad gäller maten är det viktigt att de tre rätterna harmonierar med varandra. Här presenteras 40 trerättersmenyer som gör just detta. Man ska inte lämna matbordet och vara proppmätt, men inte heller efter 30 minuter känna hunger igen. Vad sägs till exempel om en middag som inleds med löjrom med jordärtskocka och knaperstekt bacon, följt av lammracks med ugnsbakade betor och en getostcrème. Avsluta sedan hela härligheten med vaniljsemifreddo serverad med limeblåbär och havresmul.

mat&vinlöjrom1

Löjrom med jordärtskocka och bacon

mat&vinlamm

Lammracks med ugnsbakade betor och getostcrème

mat&vinglass

Vaniljsemifreddo med blåbärslime

 

 

 

 

 

 

 

I samband med varje recept lämnas det vinförslag. Dels vilken typ av vin som passar till maten och varför och dels ett förslag på ett specifikt vin, med angivande av pris.

Kokboken är i största laget, men en fördel med formaten är att de fina fotografierna kommer bättre till sin rätt. Det är genomgående bra vinförslag, det är nog annars ett vanligt misstag att man serverar ett vin till maten bara för det är ju så gott, sen om det passar till maten eller inte är en annan fråga! Vinskolan är skriven på ett lättförståeligt och tillgängligt sätt. Menyerna känns genomarbetade och välkomponerade. I det stora hela en bra och trevlig kokbok, kanske en julklapp till någon mat- och vinintresserad?

Sen undrar jag bara varför de i vinskolan har ett kapitel om just Amaroneviner. Det finns ganska många andra bra och goda viner värda att nämna!

Print Friendly

, , ,

No comments yet.

Lämna ett svar