Jul: Mannerström vs Morberg

I takt med att temperaturen kryper ner och det börjar närma sig jul kommer julkokböckerna fram. De trängs i bokhandeln, på nätet och i matbutikerna. Man kan fråga sig vad man ska med en särskild julkokbok till. Recepten på julmat finns ju i de flesta heltäckande kokböcker. Jag måste dock medge att det är något speciellt att bläddra och försjunka i böcker som målar upp ”den perfekta julen” – åtminstone ur matsynpunkt. Att få kliva in i en värld med stora lantkök där det knastrar i vedspisen och det doftar glögg, nystekta köttbullar och det läggs in sill i långa banor. Allt medan stilla snöflingor singlar ner utanför fönstret.

Både Leif Mannerström och Per Morberg älskar mat och det märks i deras respektive julböcker. Det är faktiskt omöjligt att inte bli sugen på att sätta sig till bord med en tallrik läckra sillar eller en fräsch rödkålssallad. Det är dock två ganska olika julkokböcker.

mannerstromsJulMannerströms jul (2013, Norstedts) är en heltäckande julkokbok. Den innehåller ett överdåd av fantastiska julrätter – mer än vad flesta människor kan komma på att längta efter. Leif Mannerström lagar traditionella julrätter på det traditionella sättet. Boken är indelad i första, andra, tredje, fjärde och femte (!) turen dvs på det gamla sättet att äta julbord. Du delar upp måltiden i flera omgångar, fem turer. Det är nu för tiden vanligast om du äter julbord på restaurang men Mannerström väljer att dela upp maten på det sättet och hans bästa råd är att inte ha bråttom när man äter julbord.

Mannerströms jul är fylld av fina recept och små historier och tips. Du hittar dock inga överraskningar, inga nymodigheter och det är säkert mycket medvetet. Leif Mannerström älskar jul och julmat så som den lagades och smakade när han var liten. Och kanske är det så att just julen en av de mathögtider som vi gärna vill att det ska vara som det brukar. Jag tycker dock att hans råd att köpa prinskorv (och inte platsförpackade utan i charkdisken) och att göra sina egna köttbullar är klokt. Han vet onekligen vad han pratar om.

MorbergbokPer Morberg är en betydligt mer motvillig julfirare än Leif Mannerström. I Morberg firar jul (2013, Bonnier fakta) får vi på ett personligt sätt följa författaren, hans familj och vänner under såväl julstöket som jul- och nyårsfirandet. Boken inleds på ett roligt sätt där Morberg beskriver hur han varje år försöker slingra sig ur julen och alla förberedelser. När han sen varje år (?) accepterar familjens varma önskan att frossa i pepparkaksbak och korvstoppning så ger han sig verkligen hän.

Det är betydligt färre recept i Morbergs bok men för min smak så räcker det väl. Du hittar inte allt som kan tänkas finnas på ett julbord. Det är precis som titeln förespeglar familjen Morbergs utvalda favoriter. Det roliga är att här finns några nya lite moderna rätter bl a Pers julsallad, vilken han på sitt ödmjuka sätt deklarerar kommer att bli en julklassiker. Bilderna på maträtterna är vackra och de stämningsfulla miljöerna fångas med glimten i ögat.

Vem vinner matchen? Mannerström eller Morberg? Jag tycker att båda böckerna har ett existensberättigande i kokbokshyllan och jag kommer definitivt laga några rätter ut varje bok.

Print Friendly

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar