Italien – från fruktigt vin till röd elegans

ValpolicellaI Italien har man funnit spår av vinodlingar från 700 f.kr. Men det är först på 1990-talet som man organiserade vinnäringen och satte upp regler för Italiens vinframställning. I dag är landet uppdelat i 20 administrativa regioner och 95 provinser och man odlar vin i hela landet från norr till söder. Givetvis påverkas vinstilen av den miljö vinet vuxit eller producerats i och vanligtvis gör man stora kvantiteter i de södra delarna, medan man norr om Rom kan se exempel på hög kvalitet i de fall man minskat volymen på egendomen. För vinmakaren är det ett vågspel och liksom för annan industri behöver man få ekonomin att gå ihop. Eftersom Italien jämte Frankrike producerar mest vin i världen förstår vi också att det kan vara en utmaning att hitta guldkornen. Därför tänkte vi försöka ge lite vägledning.

Vi börjar i hjärtat av Italien, nämligen Toscana. Det här området har med sina rullande kullar och accentuerade cypresser inspirerat många skapande konstnärer. Vinframställning är också lite av en konstform i sig och det är med stolthet och hjärta man producerar kraftfulla röda viner i Toscana. Huvuddruvan heter Sangiovese, men det förekommer andra druvsorter inom området som när de blandas med Sangiovese kan ge upphov till fantastiska viner. Sassicaia från Bolgeri nära kusten är ett sådant exempel. I Toscana ligger det välkända Chianti och de tidigare så ljusa, lätta och lite spritsiga vinerna på bastomslutna buteljer har numera ersatts av eleganta och kraftfulla viner med mycket djup, tät färg. Sangiovese betyder egentligen ”Jupiters blod” och dagens viner lever upp till det på ett helt annat sätt än föregångarna.

Pier Luigi Bonari berättar öppenhjärtligt och engagerat om Casanova di Neri och de metoder man använder för att leverera komplexa och kraftfulla viner.

Pier Luigi Bonari berättar öppenhjärtligt och engagerat om Casanova di Neri och de metoder man använder för att leverera komplexa och kraftfulla viner.

Prova gärna Beni Duilio Castellani Riserva (nr 22328) 129:- eller Rocca Guicciarda Riserva (nr 2723) 139:-. Båda är värdiga exempel på vad man kan åstadkomma i Chianti. I södra delarna av området hittar vi Brunello di Montalchino. Här växer en särskild klon av Sangiovese som fått namnet Brunello. Ett komplext och smakrikt vin här är Brunello di Montalcino Casanova di Neri (nr 79234) 389:-. Vi hade förmånen att träffa Pier Luigi Bonari från Casanova di Neri tidigare i år och deras noggranna odlings och framställningsmetoder tillsammans med vingårdens unika läge resulterar i en serie toppviner.

Låt oss förflytta oss norrut till Piemonte. Området gränsar till Provence i väster och norrut ligger alperna. I Piemontes södra delar tillverkas en del riktigt trevliga vita viner på bland annat Moscato d’Asti – även mousserande. Men området är nog mest känt för sina röda viner på druvan Nebbiolo. I provinserna Barolo och Barbaresco gör man kraftfulla, garvsyrarika viner på Nebbiolo. Dessa viner kräver lagring, men mognar då med behag och vinets karaktär ändras från strävt och syrligt till balanserat och väldoftande med inslag av tryffel i vissa fall. De bättre vinerna kostar ofta upp mot 500:- eller till och med mer, men det finns exempel på enklare Nebbiolo till lägre pris. Givetvis håller vinet inte samma höga klass som dyrgriparna, men Nebbiolo är ett fantastiskt vin till mat och vi rekommenderar gärna Langhe Nebbiolo Fontanafredda (nr 22300) för 99:- till lamm eller pasta med karljohansvamp.2230001_Fontanafredda_Langhe_Nebbiolo_v2013

Vänder vi blicken österut förbi Gardasjön hamnar vi i Venetien och provinsen Valpolicella. De röda vinerna från det här området är blandviner på bland annat Corvina. Även dessa viner passar fint till pastarätter eller kötträtter av nöt eller lamm. Vill man prova en klassisk Valpolicella finns Masi Campofiorin (nr 5123) för 109:- på Systembolaget. Det här vinet är lättare och mjukare i smaken med en lite örtigt kryddig doft.

I Valpoliciella gör man även Amarone och Ripassoviner som på senare år blivit mycket populära. Amarone görs på druvor som torkas på halmmattor innan de pressas till vinframställningen. Därför blir smakkoncentrationen liksom alkoholhalten hög och det är inte sällan man kan känna en ton av russin i doft eller smak. Ett bra exempel är Amarone della Valpolicella Classico (nr 32145) 379:-, men det finns Amarone från 159:- på Systembolaget – Castelforte Amarone della Valpolicella (nr 12379) till exempel. Amarone passar bra till vissa ostar och är en delikatess tillsammans med mörk choklad (70% kakao eller mer).

När ett Amaronevin jäst färdigt och tappas från jäskaret kan man låta skalresterna vara kvar i jäskaret och slå på ny druvmust som då jäser till ett Ripassovin. Därmed får det också lite av den karaktär som Amaronevinet har. Prova gärna Tommasi Palanca Ripasso (nr 2133) 149:- eller Campolieti Ripasso (nr 6792) 95:-. Det här är viner som passar bra till kötträtter, gärna med vitlöksdoftande potatisgratäng som tillbehör.

Det finns så klart mycket mer att säga om detta stora vinland, men nu känner du förhoppningsvis till lite mer om tre för Italien betydelsefulla regioner. Prova gärna fler viner från Italien ur Systembolagets ordinarie sortiment. I prisklassen 120-180 kronor har inget gjort oss besvikna när det gäller gott vin till maten.

vinranka

 

 

 

Print Friendly

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera