Istanbul – en oemotståndlig matstad

Foto: David Loftus

Foto: David Loftus

Istanbul. Det är vissa städer som etsar sig fast i minnet och har jag dessutom haft härliga matupplevelser så får de en särskild plats i mitt hjärta. Istanbul är en sådan stad. Jag besökte den en råkall vecka utanför turistsäsongen och trots det ogästvänliga vädret så var det omöjligt att inte svepas med av mångmiljonstadens skönhet, röra, dofter och färgstarka mat.

Staden är myllrande, intensiv och vacker men det är framför allt maten som är något alldeles speciell. Kanske är det den härliga gatumaten, de fascinerande marknaderna och det mångfacetterade matutbudet som gör mig på så gott humör. Vart du än går i Istanbul så känner du doften av mat. Människor tycks äta och dricka dygnet runt. Det allra bästa är nog alla grönsaksrätter och färska örter. Jag hittar hela tiden nya kombinationer och det alltid så fräscht och smakrikt. Att turkarna dessutom är mästare på att grilla kött gör ju inte saken sämre.

Kulinarisk handbok

Jag lagar mycket mat och är allmänt nyfiken på mat men det blir inte särskilt ofta som jag lagar turkisk mat och varför är det så? Kanske är det för att det verkar mer komplicerat än andra kök eller att jag tror att jag inte ska hitta alla råvaror. Men nu finns det Istanbulinga ursäkter för i höst har det kommit ut en alldeles ypperlig kokbok på marknaden, Ät Istanbul av Andy Harris och David Loftus (Pagina förlag, 2014). Jag skulle säga att det är en kulinarisk handbok med en mängd recept på både klassiska rätter och moderna varianter. Det roliga är att författaren varvar recepten med små reseskildringar från Istanbul. Du får mängder av tips på restauranger och matserveringar och dessutom finns det en genomgång av olika råvaror och användningsområden. Recepten är anpassade så att du kan få tag på alla råvaror i Sverige. Fotografierna i boken är tagna av den skickliga fotografen David Loftus som bl a fotograferat många av Jamie Olivers kokböcker. Hans kameralins fångar verkligen Istanbuls rätta jag.

Det är på det stora hela en mycket trevlig bekantskap och jag föreslår att antingen åker du till Istanbul och njuter av nybakade bagel med sesamfrön, turkiskt kaffe, grönsaksröror och grillat kött. Eller så går du och köper boken Ät Istanbul och förflyttar det turkiska köket hem till dig. Eller, så gör du båda delarna!

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar