Hjälp mig att komma igång och äta bättre!

Foto: Eric Wollberg

Foto: Eric Wollberg

Känner du dig sugen på att äta bättre och kanske börja röra på dig nu när vi kan lämna vinteridet? Men det kan vara svårt att veta hur man ska komma igång. Vi frågade Jill Wallentin Wollberg som är kostrådgivare och författare till boken Jills mat efter säsong.

Vilka är dina bästa kom i gång-tips för att äta bättre?

Börja med att rensa bort sådant som du inte bör äta som exempelvis kakor, godis, pasta och bröd. Annars kan det vara väldigt svårt att stå emot frestelserna om suget kommer. Fyll sedan skafferierna med nya fräscha råvaror av sådant som du mår bra av och tycker om. Till exempel goda ostar, nötter, helfeta mejeriprodukter, kyckling, fisk och färgsprakande grönsaker.

Det finns massvis av inspiration att få genom bloggar och kokböcker men min favorit är faktiskt Instagram. Där kan man följa personer som dagligen lägger upp bilder och recept på läckra maträtter. Dessutom är det ett enkelt sätt att ställa frågor och lära känna andra som också äter lågkolhydratkost.

Du förespråkar en kolhydratfattig kost. Vad är det bästa med att utesluta gluten och dra ner på kolhydraterna?

Förutom att lågkolhydratkost har bevisats vara den mest effektiva metoden för att gå ner i vikt på så medför den även flera andra positiva hälsofördelar.

  • Eftersom blodsockerkurvan hålls jämn på en lagom hög nivå under hela dagen så får man en betydligt lugnare, mer harmonisk kropp då man slipper kraftiga blodsockersvängningar, sötsug och blodsockerfall.
  • Genom att utesluta livsmedel som innehåller gluten och fullkorn (bröd, pasta, kakor etc.) så blir tarmarna friskare vilket leder till stärkt immunförsvar och förbättrat näringsupptag.
  • Lågkolhydratkost sänker även inflammationer i kroppen eftersom man dels får en bättre balans mellan omega 3 och omega 6. Genom att samtidigt motionera och äta så ren mat som möjligt, det vill säga ekologiskt och livsmedel utan onödiga tillsatser så har du alla förutsättningar för att uppleva din maximala hälsa.

Men lågkolhydrat kost innehåller mycket fett, är det inte osunt?

Det är bara en missuppfattning. Man blir lika lite fet av fett som man inte blir grön av grönsaker. För att lagra fett där det egentligen inte behövs, krävs insulin och för att kroppen ska utsöndra insulin behöver man äta kolhydrater. Ju mer kolhydrater desto mer insulin utsöndras.

Man ska verkligen inte vara rädd för att äta fett, speciellt inte mättat som man tidigare varnat för av ren okunskap. Om mättat fett hade varit farligt för kroppen hade det väl knappast funnits stora mängder mättat fett i mammans bröstmjölk? Det mest naturliga som vi kan äta. Om man äter kolhydratsnålt så måste du öka något på fettintaget, annars kommer du snabbt bli hungrig och sugen. Det gäller att äta tillräckligt mycket fett så att man håller sig mätt. Man ska med andra ord inte hälla i sig fett – lyssna på kroppens signaler­.

En annan viktig sak att poängtera är att personer som äter lågkolhydratkost med naturliga fetter (ej margariner och andra konstgjorda fetter) får snarare bättre kolesterolvärden än andra. Det vill säga att man får en fördelaktigare kvalitet på blodfetterna med mindre andel oxiderat LDL-kolesterol (det som kan fastna och medverka till hjärt- och kärlsjukdomar) och mer av den ofarliga sorten, HDL, som statistiskt sätt sänker risken för hjärtsjukdom kraftigt.

Om du är intresserad av att lära dig mer om kolesterol så kan du läsa om det på läkaren Andreas Eenfeldts hemsida http://www.kostdoktorn.se/kolesterol eller i vetenskapsjournalisten Ann Fernholms bok ”Ett sötare blod”. 

Inkokt laxBSVilken är din räddningsplanka när du har ont om tid? 

Mitt bästa tips är att göra en ostpanerad omelett. Den är otroligt god och du slänger ihop den på 10 minuter. Fyll den med vad som finns hemma: kallrökt lax, grönsaker, färskost eller rester av tacofärsen. Receptet hittar du här: http://www.jillsmat.se/artiklar/fantastiskt-ostpanerad-omelett/

Andra maträtter som går snabbt att laga är torsk i äggsås, ugnspannkaka eller varför inte en plocktallrik med det som du hittar i kylen som exempelvis avokado, mozzarella, ägg, rökt kalkon, oliver och körsbärstomater.

PS! Läs gärna mer om Jill Wallentin Wollbergs bok Jills mat efter säsong i Lätt att gilla Jills mat.

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar