Hemlagad myntagelé

geleIngen söndagsstek utan gelé! Till lammsteken gör Eva på Österlenkryddor myntagelé på flera sorters mynta. De trivs så bra i varandras sällskap – pepparmyntan, grönmyntan och de andra myntorna. När du ska skapa kombinationer till andra örtgeléer är Evas råd att plocka en bukett med örter du känner för, hålla dem tillsammans, dra in doften och känn om kombinationen tilltalar dig. Gelé på äppelbas är utmärkt att smaksätta.

1 kg äpplen
7 dl vatten
en rejäl bunt örter
9 dl strösocker
4 msk torkade eller färska finhackade örter

Skölj äpplena och skär dem i klyftor som får koka i vattnet tillsammans med bunten av örter. Koka tills äpplena är helt mjuka och ”urkokta”. Sila i silduk.

Koka den frånsilade saften i fem minuter och tillsätt sedan sockret och de torkade eller finhackade örterna. Rör tills sockret löst sig. Låt koka utan omrörning i ca 15 minuter eller tills ett prov visar att gelén är klar.

Ett geléprov görs genom att slå upp lite av geléet på ett kallt fat och kyla snabbt. Du ska då kunna dra en sked genom massan utan att den rinner samman igen.

Skumma av myntagelén och häll upp i geléglas.

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar