Helgrillad blomkål, kan det vara något?

grilla-ML1

Att grilla grönsaker är trendigt, i varje fall om man får tro årets grillkokböcker. En som definitivt tagit fasta på detta är Mattias Larsson som i sin trevliga kokbok Grilla! (Semic bokförlag, 2015) konstaterar att ALLA grönsaker är goda att grilla. Som han skriver så är ofta det enklaste det bästa, pensla grönsakerna med lite olivolja, ge dem en nypa salt och grilla sedan tills de får en fin smakrik yta.

Men han delger oss även ett av sina favoritrecept, helgrillad blomkål med gruyèreost och gremolataolja. Och jag kommer definitivt göra som han ”ber” oss, nämligen testa!

Ingredienser till 4 portioner, som förrätt eller tillbehör
1 blomkålshuvud
120 g gruyèreost
flingsalt

GREMOLATAOLJA
½ citron
1 msk finhackad persilja
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja

✷Börja med gremolataoljan: Finriv det yttersta skalet på citronen. Finhacka persilja och vitlök och blanda ihop med olivoljan och citronskalet.

✷ Ansa blomkålshuvudet och dela det på mitten. Lägg blomkålen på grillen över indirekt värme och lägg på locket. Grilla det i ca 30 minuter tills det fått en fin grillad yta, vänd det med jämna mellanrum. Riv över osten och grilla i ytterligare ett par minuter tills den smält. Lägg upp det på ett fat, strö över lite flingsalt, ringla över gremolataoljan och servera direkt.

Foto: Jakob Fridholm

Foto: Jakob Fridholm

 

Läs mer om Mattias Larssons bok Grilla! här på Smak för mat.

 

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar