Hej vardag!

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Visst är det roligt att ibland lägga flera timmar på att laga en läcker middag men i vardagen ska det helst inte ta allt för lång tid. Alla kommer hem och är trötta och hungriga och fantasin är oftast inte på topp. När jag är hungrig så räcker det med att jag öppnar kylskåpet för att snabbt konstatera ”Nähä, här finns inget att äta” och jag stänger dörren.

Men hur gör man då för att laga god och hyfsat nyttig vardagsmat som dessutom är snabblagad?

Författaren Sara Begner är tidningen Mer Smaks och Coop Provköks matkreatör och hon har nu gett ut boken Veckans favoriter – middag på bara 30 minuter (Norstedts, 2014). Vardagskokböcker kan lätt bli lite tråkiga och av förklarliga skäl vardagliga. Men Sara Begner är rutinerad och inspirerande. Hon ger till att börja med flera praktiska men smart tips som förenklar matlagningen som till exempel att en vass kniv är bättre än tio slöa. Om du inte redan har en så är det det är väl värt att investera i en stavmixer och ett smidigt rivjärn som får plats i besticklådan. Det underlättar hackandet och mixandet. Sluta gissa och fundera över huruvida kycklingen är klar eller inte – använd stektermometer! Kanske låter det här självklart men jag är själv dålig på att komma ihåg att använda min fina stektermometer.

Begner_Sara_2Hur sparar man tid då? Jo, genom att bland annat laga allt-i-ett-rätter som du kan variera i det oändliga, planera middagar som blir en aptitlig matlåda nästa dag och ladda skafferiet med olika nödlösningar som räddar dig när du är trött och fullständigt oinspirerad. Det finns ett avsnitt som trots det lite fåniga namnet, Barnens kockskola, är riktigt bra. Det är enkla, men mycket goda, barnanpassade recept som gör att man lätt lämnar över matlagningen till barnen. När min dotter skulle laga mat en kväll blev hon lite stressad för vid ett recept var det Klara 9 år som lagade lax med röd curry. ”Tänk om jag som är äldre inte fixar det här…” Men det gjorde hon och det smakade toppen.

Veckans favoriterBoken är en liten guldgruva för vardagsmatlagning och de flesta middagar är ju måltider som snabbt ska trollas fram. Men för den skull är de inte mindre viktiga!

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar