Grönkålspaj med västerbottenost

hannusjulHär möts och förenas två av mina favoriter, grönkål och västerbottenost. Det kan inte bli annat väldigt, väldigt gott! Grönkålspaj med västerbottenost och valnötter är ett perfekt tillbehör eller som ensam vegetarisk rätt.

8 portioner till en buffé
75 g kallt smör
2 ½ dl vetemjöl
¾ dl kvarg
300 g färsk grönkål
1 tsk salt
3 rödlökar
1 msk solrosolja till stekning
salt och nymalen svartpeppar
3 ägg
3 dl vispgrädde
3 dl riven västerbottenost
1 dl hackade valnötter

grönkålspaj1

Foto: Hannu Sarenström

 

Värm ugnen till 200°.
Lägg smör, mjöl och kvarg i matberedare och kör ihop till en deg, alternativt hackar du ihop degen för hand.
Tryck ut degen i en rund form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Försök att få höga vackra kanter. Låt vila kallt i 30 minuter.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter och ställ åt sidan.
Hacka grönålen grovt och förväll i 3 minuter i saltat vatten. Låt rinna av i ett durkslag.
Skala och skiva löken. Fräs löken mjuk i solrosolja. Tillsätt grönkålen och blanda. Fräs ett par minuter till utan att det får färg. Smaka av med salt och svartpeppar.
Vispa ihop ägg och grädde i en skål.
Rör ner riven ost och blanda sedan ner lök och grönkål.
Vänd ner smeten i pajskalet, blanda runt försiktigt i smeten med en gaffel så att grönkålen blir jämnt fördelad. Strö över hackade valnötter.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.

Det går utmärkt att laga pajen i förväg och värma upp den före servering.

Receptet är hämtat ur Hannu Sarenströms bok Hannus magiska jul, (Norstedts, 2015). Här kan du läsa mer om denna stämningsfulla bok.

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar