Grillad salmalax med ugnsbakad sparris

grillad SALMA med ugnsbakad sparrisLax och sparris är en tilltalande kombination och om du väljer att använda salmalax kan jag lova att gommen kommer att tacka dig! Läs gärna mer om salmalax på Salmalax – något utöver det vanliga.

Förberedelsetid : 15 min.
4 personer

Ingredienser

600 g salmalax
1 knippe sparris, vit eller grön
1 dl olivolja
1⁄2 dl vitvinsvinäger
1 schalottenlök (eller 1⁄2 gul lök)
1 msk dijonsenap (eller annan stark senap)
2 skivor torkad skinka
ev örter som  t ex basilika, gräslök eller persilja
salt och peppar

Tillagning

När du ska steka eller grilla salmalax är det viktigt att den är rumstempererad innan den läggs i stekpannan eller på grillen för att få en jämn uppvärmning. Stek laxen på hög värme i ca 2 minuter på varje sida. Laxen ska ha en rosa kärna i mitten när den är klar. Stektiden varierar beroende på hur stora bitarna är. Låt laxen ligga i ca 1 minut före servering.

Skala sparrisen och lägg den i en ugnsfast form. Finhacka löken och blanda med olivolja, vinäger, senap och smaka av med salt och peppar. Häll vinägretten över sparrisen och täck över med tunna skivor torkad skinka. Baka i ugnen i 8–10 minuter. Ta ut formen och bryt de spröda skinkskivorna över sparrisen och strö ev över lite örter efter eget tycke och smak. Serveras tillsammans med vinägretten.

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar