Lax och sparris är en tilltalande kombination och om du väljer att använda salmalax kan jag lova att gommen kommer att tacka dig! Läs gärna mer om salmalax på Salmalax – något utöver det vanliga.
Förberedelsetid : 15 min.
4 personer
Ingredienser
600 g salmalax
1 knippe sparris, vit eller grön
1 dl olivolja
1⁄2 dl vitvinsvinäger
1 schalottenlök (eller 1⁄2 gul lök)
1 msk dijonsenap (eller annan stark senap)
2 skivor torkad skinka
ev örter som t ex basilika, gräslök eller persilja
salt och peppar
Tillagning
När du ska steka eller grilla salmalax är det viktigt att den är rumstempererad innan den läggs i stekpannan eller på grillen för att få en jämn uppvärmning. Stek laxen på hög värme i ca 2 minuter på varje sida. Laxen ska ha en rosa kärna i mitten när den är klar. Stektiden varierar beroende på hur stora bitarna är. Låt laxen ligga i ca 1 minut före servering.
Skala sparrisen och lägg den i en ugnsfast form. Finhacka löken och blanda med olivolja, vinäger, senap och smaka av med salt och peppar. Häll vinägretten över sparrisen och täck över med tunna skivor torkad skinka. Baka i ugnen i 8–10 minuter. Ta ut formen och bryt de spröda skinkskivorna över sparrisen och strö ev över lite örter efter eget tycke och smak. Serveras tillsammans med vinägretten.
No comments yet.